Ophaaldagen, afval scheiden, locaties en openingstijden van inzamelpunten:

Ga naar MijnAfvalwijzer

Is uw afval niet goed opgehaald? Neem dan contact op met RD Maasland. Voor informatie over aanleveren, locaties, tarieven en openingstijden milieupark kijk op de pagina milieupark.

Om de AfvalWijzer te kunnen openen, moet u eerst uw postcode en huisnummer invullen. Klik daarna op 'Ga door'. In het menu vindt u het AfvalABC. Hier kunt u gemakkelijk opzoeken onder welke afvalsoort uw afval valt. Hieronder vindt u aanvullende praktische informatie over afval(inzameling) in gemeente Roerdalen.

Coronavirus

Het coronavirus heeft gevolgen voor hoe we omgaan met afval in onze gemeente. Bekijk de coronapagina over afval voor actuele informatie.

Altijd op de hoogte via de AfvalWijzer-App

De website www.mijnafvalwijzer.nl heeft een eigen app, geschikt voor uw smartphone of tablet. In de app vindt u alle informatie over de ophaaldagen in uw straat.

Download in de App-Store (iOS)

Download in de Play-Store (Android)

groene container op grasveld met afval naast de container

Wijzigingen door coronavirus

Het afval wordt weer nagenoeg overal als vanouds opgehaald. Kijk voor de routes en data (en mogelijke wijzigingen voor de komende tijd) op de website Mijn AfvalWijzer of in de AfvalWijzer-App. Mochten er de komende tijd alsnog wijzigingen optreden dan zal dat hier bekend worden gemaakt.

Oud papier Montfort wordt 26 januari eerder opgehaald

Koninklijke Fanfare de Vriendenkring haalt op dinsdag 26 januari het oud papier op in Montfort. In verband met het ingaan van de avondklok zal er die dag al vanaf 15:00 ingezameld worden.

Zet daarom uiterlijk om 15.00 uur uw oud papier aan de weg.

Oud ijzer

In Sint Odiliënberg is er voorlopig geen oud-ijzerinzameling. Kijk voor brenglocaties bij u in de buurt op Mijn AfvalWijzer. Oud ijzer kunt u gratis wegbrengen naar het milieupark.

Nieuw systeem afvalinzameling

Gemeente Roerdalen gaat in 2022 over op een nieuw systeem voor afvalinzameling. Lees er meer over in het nieuwsbericht over de nieuwe afvalinzameling.

Kosten

De tarieven voor ophalen van afval (afvalstoffenheffing) vindt u op de website van BsGW

PMD-afvalzakken

In onze gemeente scheiden we plastic, blik en drankkartons in aparte afvalzakken. Deze zakken worden drie keer per jaar bij u thuis geleverd. Dit gebeurt in week 5, week 23 en week 40. U ontvangt twee rollen per keer. Mocht dit te weinig zijn, dan kunt u gratis extra zakken afhalen op de volgende plekken:

  • Herkenbosch containerparkje Schaapsweg (bij de sportvelden), 6075 EH
  • Melick Laco Sportcentrum Roerdalen, Apollolaan 2, 6074 EH
  • Melick Gemeenteloods, Kastanjelaan 12, 6074 NC
  • Melick containerparkje Dorpsstraat 68a (bij de schutterij), 6074 GD
  • Montfort Sporthal Koeweide, Achter de Hoven 4, 6065 CW 
  • Posterholt Sporthal de Wieë, Heerbaan 22, 6061 EE 
  • Posterholt PLUS Bronswijk bij de klantenservice, Raadhuisstraat 5, 6061 EA
  • Sint Odiliënberg MFC de Roerparel, Schaapsweg 24, 6077 CG 
  • Sint Odiliënberg Servicepunt Roerdalen, Schaapsweg 20, 6077 CG
  • Vlodrop Sporthal Roerhal, Angersterweg 8, 6063 AV

Heeft u afvalzakken over? Dan kunt u deze ook terugbrengen naar een van bovenstaande locaties. Lever de zakken wel netjes in, zoals u ze gekregen heeft.

TIP: Heeft u meerdere zakken voor de plasticinzameling? Bindt deze dan zoveel mogelijk aan elkaar vast. Dit voorkomt dat ze bij harde wind wegwaaien. Let wel: niet aan een lantaarnpaal of raam vastmaken. Dat maakt het inzamelen juist lastig. Zet uw zakken pas in de ochtend aan de straat. Om het scheuren van een zak door blikken tegen te gaan, kunt u twee zakken over elkaar doen.

Bladkorven

In de week van 5 oktober plaatsen we in alle dorpen bladkorven. In week 52 halen we de korven weer weg. De locaties vindt u in het nieuwsbericht over de bladkorven.

Snoeihout

Een aantal keren per jaar worden uw snoeihout, wortels of stronken tegen betaling aan huis opgehaald. Het snoeihout kunt u ook laten versnipperen om in uw tuin te gebruiken. Bekijk de pagina over de Snoeihoutactie voor meer informatie.

Afvalbak aanvragen, vervangen of laten repareren

In Roerdalen haalt RD Maasland het huisafval op. RD Maasland zorgt ervoor dat alle inwoners van onze gemeente een grijze en groene bak hebben. Wilt u een nieuwe afvalbak? Is uw container kapot? Of wilt u graag een grotere of kleinere afvalbak? Vraag het aan bij RD Maasland.

Incontinentiemateriaal en medisch afval

Heeft u veel medisch afval, bijvoorbeeld door incontinentie, een nierziekte of een stoma? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een gedeeltelijke vrijstelling van de afvalstoffenheffing. Dat betekent dat u de zwarte restafvalcontainer zonder extra kosten 26 maal per jaar mag laten legen. Normaal is dat 14 maal per jaar. U kunt ook kosteloos een grotere container aanvragen.

Aanvragen

Denkt u dat u in aanmerking komt voor een gedeeltelijke vrijstelling van de afvalstoffenheffing? Of heeft u een grotere restafvalcontainer nodig? Vul het formulier Aanvragen van medische vrijstelling in op de website van BsGW. Laat het formulier ook ondertekenen door uw arts of specialist. Stuur het ingevulde formulier naar BsGW.

Vragen

Heeft u nog vragen hierover? Neem dan contact op met BsGW.

Kringloop en reparatie van spullen

Wat voor de één afval is, is voor een ander soms nog goed te gebruiken. Denk aan (tweedehands) meubels, kleding, speelgoed of elektrische apparaten.

Heeft u huisraad die u niet meer nodig heeft? Of heeft u spullen die gerepareerd moeten worden? Geef ze een tweede leven en breng ze naar een van onderstaande initiatieven:

Bekijk vooraf de websites van de initiatieven. Daar vindt u meer informatie over welke spullen u kunt inleveren en over actuele openingstijden.

Heeft u grote spullen die u niet zelf kunt wegbrengen? Kringloopwinkel Allerhande (Panningen) haalt huisraad (geen witgoed) op aan huis. Bekijk vooraf de website voor de voorwaarden.

Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) kunt u inleveren bij de leverancier van uw nieuwe apparatuur en bij het Milieupark in Montfort.

Heeft u een aanvulling op deze lijst? Laat het ons weten via een e-mail naar webmaster@roerdalen.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?