Ophaaldagen van afval (ook oud papier), afval scheiden, locaties en openingstijden van inzamelpunten:

Ga naar MijnAfvalwijzer

Is uw afval niet goed opgehaald? Neem dan contact op met RD Maasland. Voor informatie over aanleveren, locaties, tarieven en openingstijden milieupark kijk op de pagina milieupark.

Om de AfvalWijzer te kunnen openen, moet u eerst uw postcode en huisnummer invullen. Klik daarna op 'Ga door'. In het menu vindt u het AfvalABC. Hier kunt u gemakkelijk opzoeken onder welke afvalsoort uw afval valt. Hieronder vindt u aanvullende praktische informatie over afval(inzameling) in gemeente Roerdalen.

 

Veranderingen afvalinzameling 2022

Vanaf 1 januari 2022 verandert de afvalinzameling in onze gemeente. Lees het nieuwsbericht over de veranderingen in de afvalinzameling voor meer informatie.

Altijd op de hoogte via de AfvalWijzer-App

De website www.mijnafvalwijzer.nl heeft een eigen app, geschikt voor uw smartphone of tablet. In de app vindt u alle informatie over de ophaaldagen in uw straat.

Download in de App-Store (iOS)

Download in de Play-Store (Android)

groene container op grasveld met afval naast de container

Kosten

De tarieven voor ophalen van afval (afvalstoffenheffing) vindt u op de website van BsGW

PMD-afvalzakken

In onze gemeente scheiden we plastic, blik en drankkartons in aparte afvalzakken. Deze zakken worden drie keer per jaar bij u thuis geleverd. Dit gebeurt in week 5, week 23 en week 40. U ontvangt twee rollen per keer. Mocht dit te weinig zijn, dan kunt u gratis extra zakken afhalen op de volgende plekken:

 • Herkenbosch containerparkje Schaapsweg (bij de sportvelden), 6075 EH
 • Herkenbosch Jan Linders aan de servicebalie, Craenberglaan 13, 6075 HC 
 • Melick Laco Sportcentrum Roerdalen, Apollolaan 2, 6074 EH
 • Melick Gemeenteloods, Kastanjelaan 12, 6074 NC
 • Melick containerparkje Dorpsstraat 68a (bij de schutterij), 6074 GD
 • Montfort Sporthal Koeweide, Achter de Hoven 4, 6065 CW 
 • Posterholt Sporthal de Wieë, Heerbaan 22, 6061 EE 
 • Posterholt PLUS Bronswijk bij de klantenservice, Raadhuisstraat 5, 6061 EA
 • Sint Odiliënberg MFC de Roerparel, Schaapsweg 24, 6077 CG 
 • Sint Odiliënberg Servicepunt Roerdalen, Schaapsweg 20, 6077 CG
 • Vlodrop Sporthal Roerhal, Angersterweg 8, 6063 AV

Heeft u afvalzakken over? Dan kunt u deze ook terugbrengen naar een van bovenstaande locaties. Lever de zakken wel netjes in, zoals u ze gekregen heeft.

TIP: Heeft u meerdere zakken voor de plasticinzameling? Bindt deze dan zoveel mogelijk aan elkaar vast. Dit voorkomt dat ze bij harde wind wegwaaien. Let wel: niet aan een lantaarnpaal of raam vastmaken. Dat maakt het inzamelen juist lastig. Zet uw zakken pas in de ochtend aan de straat. Om het scheuren van een zak door blikken tegen te gaan, kunt u twee zakken over elkaar doen.

Afvalbak aanvragen, vervangen of laten repareren

In Roerdalen haalt RD Maasland het huisafval op. RD Maasland zorgt ervoor dat alle inwoners van onze gemeente een grijze en groene bak hebben. Wilt u een nieuwe afvalbak? Is uw container kapot? Of wilt u graag een grotere of kleinere afvalbak? Vraag het aan bij RD Maasland.

Incontinentiemateriaal en medisch afval

Heeft u veel medisch afval, bijvoorbeeld door incontinentie, een nierziekte of een stoma? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een gedeeltelijke vrijstelling van de afvalstoffenheffing. Dat betekent dat u de zwarte restafvalcontainer zonder extra kosten 26 maal per jaar mag laten legen. Normaal is dat 14 maal per jaar. U kunt ook kosteloos een grotere container aanvragen.

Aanvragen

Denkt u dat u in aanmerking komt voor een gedeeltelijke vrijstelling van de afvalstoffenheffing? Of heeft u een grotere restafvalcontainer nodig? Vul het formulier Aanvragen van medische vrijstelling in op de website van BsGW. Laat het formulier ook ondertekenen door uw arts of specialist. Stuur het ingevulde formulier naar BsGW.

Vragen

Heeft u nog vragen hierover? Neem dan contact op met BsGW.

Zelf zwerfafval inzamelen

Samen houden we Roerdalen schoon! Steeds meer inwoners willen zelf zwerfafval in hun omgeving opruimen. Dat is natuurlijk super. Verzamelt u zwerfafval? Bij de gemeenteloods kunt u gratis zakken van Nederland Schoon ophalen. Deze groene zakken zijn speciaal voor zwerfafval. U kunt bellen naar 0475 534 423 en een afspraak maken om ze op te halen in Melick. Volle zakken kunt u neerzetten bij de openbare prullenbakken. U kunt de locatie doorgeven via Fixi. U kunt bij de gemeenteloods ook afvalgrijpers lenen.

Snoeihout

Een aantal keren per jaar worden uw snoeihout, wortels of stronken tegen betaling aan huis opgehaald. Het snoeihout kunt u ook laten versnipperen om in uw tuin te gebruiken. Bekijk de pagina over de Snoeihoutactie voor meer informatie.

Kringloop en reparatie van spullen

Wat voor de één afval is, is voor een ander soms nog goed te gebruiken. Denk aan (tweedehands) meubels, kleding, speelgoed of elektrische apparaten.

Heeft u huisraad die u niet meer nodig heeft? Of heeft u spullen die gerepareerd moeten worden? Geef ze een tweede leven en breng ze naar een van onderstaande initiatieven:

Bekijk vooraf de websites van de initiatieven. Daar vindt u meer informatie over welke spullen u kunt inleveren en over actuele openingstijden.

Heeft u grote spullen die u niet zelf kunt wegbrengen? Kringloopwinkel Allerhande (Panningen) haalt huisraad (geen witgoed) op aan huis. Bekijk vooraf de website voor de voorwaarden.

Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) kunt u inleveren bij de leverancier van uw nieuwe apparatuur en bij het Milieupark in Montfort.

Heeft u een aanvulling op deze lijst? Laat het ons weten via een e-mail naar webmaster@roerdalen.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?