Als u een deel van een woning of gebouw wilt slopen of verbouwen, moet u controleren of er asbest aanwezig is. Asbest is een stof die schadelijk is voor de gezondheid. In het verleden werd het vaak gebruikt bij de bouw van woningen. Iedereen kan het daarom nog tegenkomen in en om zijn woning. De verkoop van asbest is sinds 1993 verboden. Het is dus goed om asbest die u tegenkomt in uw woning te verwijderen. Hier zijn regels voor.

Wat is asbest en waar vindt u het?

Asbest is een vezelachtig mineraal dat in de natuur voorkomt. Het is opgebouwd uit hele kleine vezels. Bij inademing kan asbest erg schadelijk zijn. Er kunnen makkelijk vezels vrijkomen als het in slechte staat is. Vezels komen ook snel vrij als asbesthoudend materiaal ondeskundig wordt gesloopt of bewerkt. Zagen, slijpen, snijden, schuren, boren of afspuiten onder hoge druk zijn dan ook verboden.

Asbest is in en om het huis meestal verwerkt in asbesthoudende materialen. Bijvoorbeeld: asbestcement, golfplaten, dakleien, bloembakken, isolatiekoord rondom verwarmingsbuizen of afdichtingskoord rondom kacheldeurtjes. De huiseigenaar is verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest en de kosten daarvan.

Meer informatie                                                                                                                          

Op de website van Infomil(externe link) vindt u veel informatie over asbest. Wilt u weten of ergens asbest zit? En of u het asbest moet (laten) verwijderen? Op de website van de Rijksoverheid(externe link) vindt u hiervoor een handig stappenplan.

Asbest laten verwijderen

In veel gevallen is het beter om asbest te laten verwijderen door een deskundig asbestverwijderingsbedrijf(externe link). In een aantal gevallen is dat zelfs verplicht. Bijvoorbeeld bij:

  • asbest in een bedrijfspand
  • beschadigd asbestmateriaal
  • asbestdaken groter dan 35 m2

Schakelt u een bedrijf in? Dan regelt het bedrijf meestal het totaalpakket. Dus ook de sloopmelding en start- en gereedmelding. Daar worden vaak wel kosten voor in rekening gebracht.

Asbest zelf verwijderen

Als het materiaal niet beschadigd is mag u tot 35 m2 (per kadastraal perceel) geschroefd plaatmateriaal of golfplaten zelf verwijderen. Dat moet wel volgens regels, zodat het voor uzelf maar ook voor uw omgeving veilig gebeurt. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Asbest verwijderen

  • Meld minimaal 7 werkdagen van tevoren bij ons dat u asbest gaat verwijderen. Ook als u bijvoorbeeld vergunningvrij mag (ver)bouwen, moet u het melden als hierbij asbest vrijkomt. Dit heet een sloopmelding. Een sloopmelding is gratis. Kijk voor meer informatie op de pagina over slopen
  • De start en het einde van sloopwerkzaamheden en/of het verwijderen van asbest meldt u ook bij ons. Dit is gratis. De start meldt u minimaal 2 dagen van tevoren. Het einde maximaal een werkdag nadat de werkzaamheden klaar zijn. Stuur hiervoor een e-mail naar asbest@servicecentrum-mer.nl
  • Verwijder het asbesthoudend materiaal voorzichtig. Voorkom dat het materiaal breekt, bijvoorbeeld door platen één voor één te verwijderen. Breng het voorzichtig naar de begane grond (nooit gooien).
  • Let op: zien de platen er (bijna) hetzelfde uit als een ouderwets grijs/witte prikbord? Is het even zacht als prikbord? En/of ziet u aan de voor- of achterzijde een honingraatstructuur? Dan mag u het absoluut niet zelf verwijderen. Dit is namelijk niet-hechtgebonden plaatmateriaal. Dat bestaat voor meer dan de helft uit asbest. Dit asbest komt ook nog eens heel snel vrij als het plaatmateriaal breekt. Als u dit vindt, schakelt u een asbestverwijderend bedrijf in
  • Asbesthoudend afval mag nooit gemengd worden met ander bouw- en sloopafval. Hergebruik is verboden

Verpakken van asbest en asbesthoudend materiaal

  • Het materiaal moet dubbel verpakt zijn in stevig plastic folie (minimaal 0.2 mm dik). Deze folie kunt u kopen bij de betere doe-het-zelfzaken, bouwmarkten en agrarische speciaalzaken. U kunt hiervoor ook dunne vijverfolie of dikker landbouwfolie gebruiken. Online is ook speciaal asbestfolie te koop
  • Dek bij het inpakken eerst scherpe hoeken af met bijvoorbeeld een stuk karton, doek of tape. Dit voorkomt dat de scherpe punten door de folie prikken
  • Plak het pakket goed dicht zodat het materiaal luchtdicht verpakt is
  • Let op: maak de pakketten niet te zwaar. U moet ze bij de stort zelf in de juiste container leggen

Asbest naar de milieustraat brengen

  • Komt het asbest niet van een bedrijfspand? Dan mag u het gratis naar het milieupark in Montfort brengen. Om asbestafval af te kunnen geven bij het milieupark heeft u een bevestiging van de gemeente nodig. Daarin staat dat uw sloopmelding is goedgekeurd. Deze krijgt u nadat uw sloopmelding is afgehandeld. Vergeet deze brief dus niet mee te nemen naar het milieupark
  • Als u het asbest heeft afgeleverd krijgt u van het milieupark een stortbon. Stuur een foto of scan hiervan uiterlijk 2 weken nadat de werkzaamheden klaar zijn naar asbest@servicecentrum-mer.nl. Per post opsturen kan natuurlijk ook. De contactgegevens vindt u op onze contactpagina.

Asbestdumpingen

Het dumpen van asbest heeft risico’s voor de gezondheid. Niet alleen die van uzelf, maar ook van de mensen die hier in de buurt komen. Daarnaast kost het opruimen van gedumpt asbest ons als gemeente veel geld. Een gecertificeerd bedrijf moet dit opruimen. Voor een particuliere land- of boseigenaar kan het ook ernstige gevolgen hebben. Ziet u een dumping van asbest? Meld dit bij de gemeente.

Meer weten?

Milieu Centraal maakte onderstaand filmpje met de titel 'Hoe verwijder je asbest?' over het verwijderen van asbest.

Heeft u gevonden wat u zocht?