Asbest

Wilt u asbest verwijderen? Doe dan minimaal vier weken van te voren een sloopmelding via omgevingsloket.nl. In sommige gevallen mag dat vijf werkdagen van tevoren.

Wat moet ik doen?

Doe uw melding minimaal vier weken voordat u asbest gaat verwijderen via www.omgevingsloket.nl. U heeft hiervoor DigiD nodig (voor bedrijven eHerkenning). In de volgende gevallen mag u dit vijf werkdagen van tevoren doen:

  • U verwijdert geschroefde platen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn (geen dakleien). Het moet gaan om asbest uit woningen of bijgebouwen op uw erf, die niet bedoeld zijn of gebruikt worden voor uw beroep of bedrijf. U mag maximaal 35 m2 verwijderen op uw perceel.
  • U verwijdert vloertegels of niet-gelijmde vloerbedekking met asbest. Het moet gaan om asbest uit woningen of bijgebouwen op uw erf, die niet bedoeld zijn of gebruikt worden voor uw beroep of bedrijf. U mag maximaal 35 m2 verwijderen op uw perceel.

Wat heb ik nodig?

Stuur bij uw melding de volgende gegevens mee:

  • naam en adres eigenaar van het gebouw met asbest
  • naam en adres uitvoerder van de werkzaamheden
  • adres, kadastraal nummer en soort gebouw
  • de data en tijdstippen waarop u asbest gaat verwijderen
  • hoe u asbest gaat verwijderen
  • gegevens over het afval en hoe u deze gaat afvoeren

U moet een asbestinventarisatierapport meesturen als u:

  • meer dan 35 m2 asbesthoudend materiaal verwijdert
  • asbest verwijdert uit een gebouw dat is gebouwd voor 1994

Een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf moet dit rapport opstellen.

Wat kost het?

Een sloopmelding voor het verwijderen van asbest is gratis.

Hoe gaat het verder?

Wij sturen u een ontvangstbevestiging van de melding. In deze brief leest u of uw melding compleet is.

Is uw melding niet compleet? Dan moet u een nieuwe melding doen. In de brief staat  welke gegevens ontbraken. Zorg dat u bij een nieuwe melding alle stukken compleet meestuurt.

Is uw melding wel compleet? Dan kunnen wij in de brief extra voorwaarden stellen aan de sloopwerkzaamheden. Aan deze voorwaarden moet u zich houden. Geef bijvoorbeeld de start- en gereed melding van de sloopwerkzaamheden aan ons door. Hiervoor zijn een gele en groene kaart toegevoegd bij de bevestiging.

Materialen verwijderen

Tot 35 m2 aan geschroefd plaatmateriaal of golfplaten mag u zelf verwijderen. U kunt dit gratis naar de Milieustraat in Montfort brengen.

Voor het verwijderen van grotere hoeveelheden schakelt u een gespecialiseerd bedrijf in. Een overzicht van gecertificeerde bedrijven vindt u op de website van Ascert. Op de website van Infomil vindt u uitgebreide informatie over het onderwerp asbest.

Heeft u gevonden wat u zocht?