Wilt u Nederlander worden? Dit kan op twee manieren: door optie of door naturalisatie. Nederlander worden door optie gaat sneller en gemakkelijker. Voldoet u niet aan de voorwaarden om Nederlander te worden door optie? Dan kunt u Nederlander worden door naturalisatie.

Bekijk de voorwaarden op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND):

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u bij ons terecht om Nederlander te worden.

Wat moet ik doen?

 1. Bel ons om een afspraak te maken.
 2. Kom op de afgesproken dag en tijd naar het gemeentehuis. Neem de benodigdheden mee (zie ‘wat heb ik nodig?’).
 3. Dien bij ons de aanvraag in. Dit kunt u ook meteen doen voor kinderen die jonger zijn dan achttien jaar. Zij moeten dan ook nog minderjarig zijn als de beslissing wordt gemaakt. Weet u dit niet zeker? Bel ons dan even om dit te bespreken.
 4. U betaalt de kosten meteen bij de aanvraag.
 5. U vult een formulier in waarin u zegt dat u de ‘verklaring van verbondenheid’ wilt afleggen. Deze verklaring legt u af tijdens de naturalisatieceremonie. Hiermee verklaart u dat de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden ook voor u gelden. Kinderen jonger dan zestien jaar hoeven dit niet te doen.

Wat heb ik nodig?

Neem het volgende mee naar het gemeentehuis:

 • uw verblijfsvergunning
 • uw geldige paspoort
 • uw geboorteakte
 • andere documenten over uw persoonlijke situatie. Denk aan een huwelijksakte of echtscheidingsakte
 • het inburgeringsdiploma of iets vergelijkbaars (voor Nederlander worden via naturalisatie)

Geldigheid van buitenlandse documenten

 • Wij moeten kunnen zien dat buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren. Bel ons om te vragen of dat nodig is en hoe u dat doet.
 • Lever buitenlandse documenten aan in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Zijn uw documenten opgemaakt in een andere taal? Laat ze dan eerst vertalen door een in Nederland beëdigde vertaler. Een beëdigde vertaler vindt u op bureauwbtv.nl(externe link).

Wat kost het?

De kosten vindt u op ind.nl/kosten(externe link).

Hoe gaat het verder?

U krijgt vanzelf bericht of u Nederlander wordt. Wordt uw aanvraag of verklaring goedgekeurd? Dan krijgt u een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie. Het maakt hiervoor niet uit of u Nederlander wordt door optie of door naturalisatie.

Naturalisatieceremonie

Op de naturalisatieceremonie legt u de verklaring van verbondenheid af. Daarna bent u pas echt Nederlander. Heeft u de verklaring afgelegd? Dan krijgt u meteen (tijdens de ceremonie) de bevestiging dat u Nederlander bent geworden. U bent verplicht om naar deze ceremonie te gaan. Was uw kind bij het afleggen van de optieverklaring zestien jaar of ouder? Dan is hij of zij ook verplicht om naar de ceremonie te gaan. Kinderen jonger dan zestien hoeven niet mee te komen, maar dat mag natuurlijk wel.

Afstand doen van uw huidige nationaliteit

Om Nederlander te worden, moet u soms bereid zijn afstand te doen van uw nationaliteit. Kijk op ind.nl(externe link) hoe dat precies zit.

Heeft u gevonden wat u zocht?