Een buitenlands rijbewijs is in Nederland maar tijdelijk geldig. Woont u langere tijd in Nederland? Dan kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Let op: heeft u in het buitenland de vakbekwaamheid gehaald om een vrachtauto of bus te besturen (code 95)? Dan kunt u dit misschien omwisselen voor een Nederlandse Verklaring van vakbekwaamheid. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RDW over de code 95(externe link).

Wat moet ik doen?

Voldoet u aan de voorwaarden hieronder? Maak dan een afspraak. Voor de aanvraag komt u persoonlijk bij ons langs.

Maak een afspraak

Het omwisselen van een buitenlands rijbewijs kan enkele weken duren. Dit komt doordat uw buitenlandse rijbewijs en uw aanvraag worden opgestuurd naar de RDW. In deze periode mag u niet rijden. Houd hier rekening mee bij het plannen van de afspraak. U krijgt bericht wanneer u het rijbewijs kunt ophalen. U moet uw nieuwe rijbewijs persoonlijk komen ophalen.

Wat zijn de voorwaarden?

U kunt uw buitenlandse rijbewijs alleen omwisselen als u aan deze voorwaarden voldoet:

Heeft u een rijbewijs uit een ander land? Neem dan telefonisch contact met ons op voordat u een afspraak maakt. Daarnaast geldt:

  • uw buitenlandse rijbewijs is nog geldig.
  • Is uw EU-rijbewijs (of één of meerdere categorieën hierop) verlopen? Dan kunt u het rijbewijs gewoon omwisselen.
  • Heeft u een verlopen rijbewijs uit IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? U heeft dan een verklaring nodig van de instantie waar u uw rijbewijs heeft aangevraagd.
  • Het is niet mogelijk om een spoedaanvraag te doen voor een omwisseling van een buitenlands rijbewijs.

Uitgebreide informatie vindt u op de website van de RDW over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs(externe link).

Wat moet ik meenemen?

Bij de aanvraag heeft u nodig:

  • uw geldige buitenlandse rijbewijs
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • een recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
  • indien van toepassing een verklaring van geschiktheid van het CBR(externe link)
  • is uw buitenlandse rijbewijs (of één of meerdere categorieën hierop) verlopen? Dan moet u een verklaring meenemen van de instantie die het rijbewijs heeft afgegeven, waaruit blijkt dat er geen bezwaar is tegen de afgifte van een Nederlands rijbewijs
  • is uw buitenlandse rijbewijs kwijt of gestolen? Dan wordt er tijdens de afspraak een verklaring van vermissing opgemaakt. U moet dan een gewaarmerkte verklaring meenemen van de instantie die het rijbewijs heeft afgegeven, waaruit de afgiftedatum en de geldigheid van het buitenlandse rijbewijs blijkt.

U betaalt bij de aanvraag contant of per pin.

Wat kost het?

Het omwisselen van een buitenlands rijbewijs kost € 44,65.

Heeft u gevonden wat u zocht?