Bent u geslaagd voor uw rijbewijs? Of heeft u een categorie-uitbreiding of code 95 erbij gekregen? Vraag dan een nieuw rijbewijs bij ons aan. Ook als uw oude rijbewijs bijna verloopt of verlopen is, vraagt u een nieuw rijbewijs aan. U kunt een rijbewijs niet verlengen.

Wat moet ik doen?

Digitaal aanvragen

U kunt digitaal uw rijbewijs aanvragen via de website van de RDW. Voor een digitale aanvraag moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van gemeente Roerdalen
 • U wilt uw rijbewijs vernieuwen of uitbreiden met een extra categorie
 • U heeft een smartphone met NFC-chip (android 4.4 of hoger/ iPhone 7 of hoger met IOS13)
 • U heeft de DigiD app op uw smartphone en heeft daarop de ID-check toegevoegd

Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Of is het rijbewijs kwijt of gestolen? Dan kunt u uw rijbewijs alleen aanvragen aan de balie in het gemeentehuis. 

Hoe werkt het?

Let op! U Betaald dus twee keer kosten, 1 keer voor het maken van de foto en daarna voor de aanvraag van het rijbewijs. 

Aanvragen op het gemeentehuis

Voor de aanvraag komt u persoonlijk bij ons langs. Maak hiervoor eerst een afspraak.

Maak een afspraak

U kunt uw nieuwe rijbewijs na vijf werkdagen bij ons ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U kunt uw nieuwe rijbewijs niet door iemand anders laten ophalen. Kom dus persoonlijk bij ons langs. Bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs geldt de aanvraagdatum als ingangsdatum van het nieuwe rijbewijs. Neem uw oude rijbewijs mee en lever dit in.

Spoed

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hieraan zijn extra kosten verbonden (zie het kopje 'Wat kost het?'). Als u de afspraak maakt vóór 14.00 uur ’s middags, kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag ophalen. U kunt het rijbewijs gegarandeerd na 2 werkdagen ophalen. Bent u uw oude rijbewijs kwijt? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Wat moet ik meenemen?

Neem het volgende mee naar de afspraak:

 • een recente pasfoto, niet ouder dan 6 maanden (kijk op rijksoverheid.nl(externe link) voor pasfoto eisen)
 • geld of uw bankpas. U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag
 • vraagt u uw eerste rijbewijs aan? Neem dan een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee
 • bij het verlengen van uw rijbewijs moet u uw oude rijbewijs meenemen. Dit geldt ook voor uw scooter (AM-)rijbewijs. Is het rijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee

Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. U kunt zelf de diefstal of vermissing van uw rijbewijs registreren(externe link). U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak via onderstaande knop. Bij deze aanvraag ondertekent u een verklaring van vermissing. Raakt u uw rijbewijs kwijt in het buitenland? Dan moet u wel aangifte doen. Dat kan bij de politie ter plaatse.

Afspraak maken vermissing rijbewijs

Wat kost het?

Tarieven aanvraag rijbewijs
ProductPrijs
Aanvraag rijbewijs€ 48,15
Spoedaanvraag€ 34,10 extra
Oude rijbewijs verloren of gestolen€ 26,60 extra

Hoe lang is het rijbewijs geldig?

Geldigheid rijbewijs
SituatieGeldigheid
Jonger dan 65 jaar10 jaar
65 - 70 jaarTot uw 75ste verjaardag
Ouder dan 70 jaarMaximaal 5 jaar
Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus)Maximaal 5 jaar*

*Leeftijd speelt bij rijbewijs C en D geen rol.

Rijbewijs voor jongeren tot achttien jaar

Vanaf uw zeventiende jaar kunt u uw rijbewijs halen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als u op uw zeventiende uw rijbewijs haalt, moet u tot uw achttiende rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Dit kan bijvoorbeeld een van uw ouders zijn. U volgt hierbij de volgende stappen:

Bromfietsrijbewijs

Als u een bromfietsrijbewijs aanvraagt, gelden dezelfde regels als bij een gewoon rijbewijs. U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed pedelec. Heeft u al een autorijbewijs (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan wordt het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Gezondheidsverklaring

Het is belangrijk dat u gezond bent als u aan het verkeer deelneemt. Soms heeft u daarom een Gezondheidsverklaring nodig voor het aanvragen of verlengen van een auto-rijbewijs. In de volgende situaties heeft u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • u vraagt voor de eerste keer een rijexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs
 • u wilt uw rijbewijs C of D halen of dit verlengen
 • u heeft een medische beperking
 • uw rijbewijs is ingenomen
 • u bent 75 jaar of ouder

Het invullen van deze verklaring doet u het snelst via de website van het CBR(externe link). U vindt hier ook meer informatie over de gezondheidsverklaring. En over de medische keuring die soms nodig is. Het formulier kost € 41,00. U kunt geen papieren versie meer kopen bij de gemeente, behalve als u 70 jaar of ouder bent. Maak dan wel eerst een afspraak. De papieren versie koopt u via de webshop van het CBR(externe link) of op de CBR-examenlocaties. En voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra. 

Rijbewijs met DigiD inlogfunctie

Elk nieuw rijbewijs heeft een inlogfunctie voor DigiD. U kunt ervoor kiezen om, in plaats van met een code, in te loggen met uw rijbewijs. Tijdens het inloggen scant de DigiD app via de NFC-lezer op een telefoon of tablet de gegevens van de chip op het rijbewijs of identiteitskaart.

Hoe werkt het?   

 • Binnen 5 werkdagen an het ophalen van het rijbewijs komt er een brief van DigiD. Indien u deze niet krijgt kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen.
 • U kunt uw rijbewijs daarna gebruiken om online in te loggen. Met de code die u ontvangt maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Heeft u gevonden wat u zocht?