Vraag een rijbewijs aan als u geslaagd bent voor uw rijexamen of als uw oude rijbewijs bijna verloopt. Voor de aanvraag komt u persoonlijk bij ons langs. Maak hiervoor eerst een afspraak.

Maak een afspraak

U kunt uw rijbewijs na vijf werkdagen bij ons ophalen. Dat kunt u niet door iemand anders laten doen. Neem uw oude rijbewijs mee en lever dit in.

Heeft u uw rijbewijs sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Vraagt u het rijbewijs voor 14.00 uur aan, dan kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. Hiervoor betaalt u extra (zie het kopje 'Wat kost het?').

Wat moet ik meenemen?

Neem het volgende mee naar de afspraak:

  • Een pasfoto (kijk op rijksoverheid.nl voor pasfoto eisen).
  • Geld of uw bankpas. U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag.
  • Vraagt u uw eerste rijbewijs aan? Neem dan een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.
  • Bij het verlengen van uw rijbewijs moet u uw oude rijbewijs meenemen. Dit geldt ook voor uw scooter (AM-)rijbewijs. Is het rijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Wat kost het?

Tarieven aanvraag rijbewijs
ProductPrijs
Aanvraag rijbewijs€ 39,75
Bromfietsrijbewijs€ 39,75
Spoedaanvraag€ 34,10 extra
Oude rijbewijs verloren of gestolen€ 26,60 extra

Hoe lang is het rijbewijs geldig?

Geldigheid rijbewijs
SituatieGeldigheid
Jonger dan 65 jaar10 jaar
65 - 70 jaarTot uw 75ste verjaardag
Ouder dan 70 jaarMaximaal 5 jaar
Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus)Maximaal 5 jaar*

*Leeftijd speelt bij rijbewijs C en D geen rol.

Rijbewijs voor jongeren tot achttien jaar

Vanaf uw zeventiende jaar kunt u uw rijbewijs halen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als u op uw zeventiende uw rijbewijs haalt, moet u tot uw achttiende rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Dit kan bijvoorbeeld een van uw ouders zijn. U volgt hierbij de volgende stappen:

Bromfietsrijbewijs

Als u een bromfietsrijbewijs aanvraagt, gelden dezelfde regels als bij een gewoon rijbewijs. U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed pedelec. Heeft u al een autorijbewijs (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan wordt het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Gezondheidsverklaring

Het is belangrijk dat u gezond bent als u aan het verkeer deelneemt. Soms heeft u daarom een Gezondheidsverklaring nodig voor het aanvragen of verlengen van een auto-rijbewijs. In de volgende situaties heeft u een Gezondheidsverklaring nodig:

  • U vraagt voor de eerste keer een rijexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs.
  • U wilt uw rijbewijs C of D halen of dit verlengen.
  • U heeft een medische beperking.
  • Uw rijbewijs is ingenomen.
  • U bent 75 jaar of ouder.

Het invullen van deze verklaring doet u het snelst via cbr.nl.U kunt ook een papieren versie van de Gezondheidsverklaring bij ons kopen. Maak hiervoor eerst een afspraak. Het formulier kost € 37,80.

Soms is een medische keuring nodig. Meer informatie over de gezondheidsverklaring en medische keuring vindt u op de website van het CBR.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een verklaring van vermissing. Raakt u uw rijbewijs kwijt in het buitenland? Dan moet u wel aangifte doen. Dat kan bij de politie ter plaatse.

Heeft u gevonden wat u zocht?