Vraag een rijbewijs aan als u geslaagd bent voor uw rijexamen of als uw oude rijbewijs bijna verloopt. Voor de aanvraag komt u persoonlijk bij ons langs. Maak hiervoor eerst een afspraak.

Maak een afspraak

Lukt het niet om online een afspraak te maken? In sommige gevallen geeft het afsprakensysteem een foutmelding. Lees het nieuwsbericht hierover.

U kunt uw nieuwe rijbewijs na vijf werkdagen bij ons ophalen. Dat kunt u niet door iemand anders laten doen. Kom dus persoonlijk bij ons langs. Bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs geldt de aanvraagdatum als ingangsdatum van het nieuwe rijbewijs. Neem uw oude rijbewijs mee en lever dit in.

Heeft u uw rijbewijs sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Vraagt u het rijbewijs voor 14.00 uur aan, dan kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. Hiervoor betaalt u extra (zie het kopje 'Wat kost het?').

Wat moet ik meenemen?

Neem het volgende mee naar de afspraak:

  • Een pasfoto (kijk op rijksoverheid.nl voor pasfoto eisen).
  • Geld of uw bankpas. U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag.
  • Vraagt u uw eerste rijbewijs aan? Neem dan een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.
  • Bij het verlengen van uw rijbewijs moet u uw oude rijbewijs meenemen. Dit geldt ook voor uw scooter (AM-)rijbewijs. Is het rijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Wat kost het?

Tarieven aanvraag rijbewijs
ProductPrijs
Aanvraag rijbewijs€ 40,65
Bromfietsrijbewijs€ 40,65
Spoedaanvraag€ 34,10 extra
Oude rijbewijs verloren of gestolen€ 26,60 extra

Hoe lang is het rijbewijs geldig?

Geldigheid rijbewijs
SituatieGeldigheid
Jonger dan 65 jaar10 jaar
65 - 70 jaarTot uw 75ste verjaardag
Ouder dan 70 jaarMaximaal 5 jaar
Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus)Maximaal 5 jaar*

*Leeftijd speelt bij rijbewijs C en D geen rol.

Rijbewijs voor jongeren tot achttien jaar

Vanaf uw zeventiende jaar kunt u uw rijbewijs halen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als u op uw zeventiende uw rijbewijs haalt, moet u tot uw achttiende rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Dit kan bijvoorbeeld een van uw ouders zijn. U volgt hierbij de volgende stappen:

Bromfietsrijbewijs

Als u een bromfietsrijbewijs aanvraagt, gelden dezelfde regels als bij een gewoon rijbewijs. U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed pedelec. Heeft u al een autorijbewijs (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan wordt het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak via onderstaande knop. Bij deze aanvraag ondertekent u een verklaring van vermissing. Raakt u uw rijbewijs kwijt in het buitenland? Dan moet u wel aangifte doen. Dat kan bij de politie ter plaatse.

Afspraak maken rijbewijs na vermissing

Gezondheidsverklaring

Het is belangrijk dat u gezond bent als u aan het verkeer deelneemt. Soms heeft u daarom een Gezondheidsverklaring nodig voor het aanvragen of verlengen van een auto-rijbewijs. In de volgende situaties heeft u een Gezondheidsverklaring nodig:

  • U vraagt voor de eerste keer een rijexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs.
  • U wilt uw rijbewijs C of D halen of dit verlengen.
  • U heeft een medische beperking.
  • Uw rijbewijs is ingenomen.
  • U bent 75 jaar of ouder.

Het invullen van deze verklaring doet u het snelst via cbr.nl.U kunt ook een papieren versie van de Gezondheidsverklaring bij ons kopen. Maak hiervoor eerst een afspraak. Het formulier kost € 37,80.

Soms is een medische keuring nodig. Meer informatie over de gezondheidsverklaring en medische keuring vindt u op de website van het CBR.

Heeft u gevonden wat u zocht?