Soms ontstaan er ergernissen in het contact met de buren. Bijvoorbeeld als u regelmatig overlast ervaart. Irritaties die zich opstapelen kunnen uitgroeien tot fikse ruzies. Probeer daarom het gesprek aan te gaan met uw buren. Is het niet mogelijk om er samen uit te komen? Dan kunt u terecht bij Buurtbemiddeling.

Tips

1 op de 4 Nederlanders ergert zich wel eens aan zijn buren. Het gaat vaak om kleine irritaties die op lange termijn tot grote ergernissen kunnen leiden. Hoe voorkomt u dat dat gebeurt? Er samen over praten is niet altijd even makkelijk. Toch kunt u er zelf iets aan doen. Volg de volgende 5 stappen:

1. Kalm

Voelt u zich boos of geïrriteerd? Met woede maakt u het erger. Probeer dus kalm te blijven voordat u uw buur benadert. Wanneer u rustig bent is de kans groot dat er ook kalm gereageerd wordt door de buur.

2. Moment

Kies een moment dat u én uw buur goed uitkomt. Verwacht niet dat uw buur direct tijd voor u heeft. Spreek samen een moment af wanneer u beiden tijd heeft voor elkaar.

3. Leg uit

Leg tijdens het gesprek uit wat voor overlast u ervaart en wat het met u doet. Luister ook naar uw buur. Het is mogelijk dat uw buur niet door heeft dat het u ergert of dat de buur een goede verklaring heeft hiervoor. Probeer begrip voor uw situatie te krijgen, maar heb zelf ook begrip voor uw buur.

4. Oplossing

Zoek samen naar een oplossing waar u allebei tevreden mee bent. Kom elkaar hierin tegemoet. Van beide kanten zullen er eisen bijgesteld moeten worden om tot een goede oplossing te komen.

5. Afspraken

Is de oplossing gevonden? Maak duidelijke en makkelijk te behalen afspraken waar u zich beide aan gaat houden.

Hoe werkt Buurtbemiddeling?

Komt u er toch samen niet uit? Dan kunt u zich melden bij Proteion Buurtbemiddeling via 06 20280576 of info@proteionbuurtbemiddeling.nl. Speciaal opgeleide vrijwilligers begeleiden het gesprek tussen u en uw buren. De vrijwilligers zijn neutraal. Zij helpen om een oplossing te vinden waar u allebei mee kunt leven. Ongeveer 70% van de burenruzies die worden aangemeld bij Buurtbemiddeling, wordt opgelost. Buurtbemiddeling is gratis.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op www.proteionbuurtbemiddeling.nl(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?