Als inwoner kent u uw dorp op uw duimpje. U weet wat er goed gaat en wat beter kan. Heeft u een idee dat uw dorp krachtiger maakt?Laat het ons weten! Op deze pagina vindt u alvast een aantal inspirerende initiatieven voor heel Roerdalen.

Muziekverenigingen werken samen

De harmonieën, fanfares en schutterijen in de zes dorpen werken steeds meer samen. Ze vergaderen 2 keer per jaar en stemmen dan hun kalenders af en informeren elkaar over de stand van zaken in hun vereniging. Ook de muziekverenigingen staan stil bij hun toekomst, ingegeven door de veranderende samenleving en leefstijl en de afname van het aantal leden en vrijwilligers.

Muzieklessen

In hun eigen dorp werken ze al jarenlang samen en verzorgen ze met de groepsdocenten de helft van de muzieklessen in alle groepen in de basisschool. In oktober 2022 zijn ze samen gestart met bijzondere muzieklessen voor volwassen onder noemer: Nieuw talent orkest. In tien repetities ervaren mensen hoe fantastisch het is om samen muziek te maken. Ook als u nog nooit een instrument hebt bespeeld en geen noten kunt lezen. Dat doen inmiddels meer dan vijftig inwoners, afkomstig uit vrijwel alle dorpen. De repetitieperiode wordt afgesloten met een daverend concert. De muziekvereniging zorgen voor een lessenaar en een instrument. Dat mag u zelf uitkiezen. Verder krijgt u een complete lesmap en kunt u thuis ook via lessen op de tablet of computer oefenen.

Meedoen of meer weten?

Neem contact op met je plaatselijke muziekvereniging of met Piet Wolters, Velvin 19, 6065BJ Montfort, tel.: 0475 54 17 68, e-mailadres: plmwolters@home.nl.

Alzheimer Café

De stichting ApolloVitaal heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een Alzheimer Café in Roerdalen. Het Café is bedoeld voor mensen met dementie én hun mantelzorgers. Om samen te praten over dementie, lotgenotencontact en om informatie uit te wisselen. Ook is er muziek. Sprekers komen vertellen over onderwerpen die mantelzorgers en personen met dementie raken.

De avonden in het Alzheimer Café worden georganiseerd door vrijwilligers en professionals samen. Ze vinden elke derde donderdag van de maand plaats in Trefpunt Apollo, gevestigd in Feel Fit Center Roerdalen aan de Apollolaan 2 in Melick. Aanvang telkens om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Einde rond 21.30 uur. U bent van harte welkom, vrije entree, reserveren is niet nodig. Koffie/thee worden aangeboden door Alzheimer Café Roerdalen. Wilt u graag meer informatie over de avonden of maandelijks het persbericht ontvangen, dan kunt u via e-mail contact opnemen met vrijwilliger PR L. Tillmans: l.tillmans@alzheimervrijwilligers.nl.  
 

ZwemFit Roerdalen

Zwem Fit Roerdalen is een vrijwilligersorganisatie die bewegen in water aanbiedt. Tevens is er een groep voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking en een beweeggroep speciaal voor mensen met dementie. U vindt meer informatie over de mogelijkheden op de website van ZwemFit Roerdalen of de Facebookpagina van ZwemFit Roerdalen. U kunt contact opnemen via tel. 0475 536688  of per e-mail: secretariszwemfitroerdalen@gmail.com.
 

Wensbus Roerdalen

De Wensbus is een vorm van aanvullend (vrijwilligers-)vervoer naast het openbaar vervoer. De bus fungeert als deur-tot-deur-vervoer en is onder meer bedoeld om de mobiliteit van mensen met beperkingen te vergroten. Inmiddels zetten zich meer dan 60 vrijwilligers, afkomstig uit alle dorpen in Roerdalen, actief in voor de Wensbus.Kijk voor meer informatie op onze pagina Vervoersvoorzieningen of op de website van de Wensbus.

Energiecoöperatie Duurzaam Roerdalen

Duurzaam Roerdalen is opgericht in juni 2017. Het doel is om het gebruik van duurzame energie te vergroten en zo veel mogelijk mensen hierin mee te nemen. De coöperatie richt zich op:

  • stimuleren van het lokaal opwekken van energie
  • produceren van duurzame energie
  • collectief inkopen van eerlijke energie
  • bevorderen van energiebesparing
  • verbeteren van samenwerking op het gebied van duurzame energie

De coöperatie werkt nauw met ons samen en zit als actieve adviseur aan tafel bij onder andere:

  • beheerders en uitbaters van accommodaties
  • ondernemers
  • woningcorporaties
  • scholen
  • inwoners

Meer informatie: www.duurzaamroerdalen.nl

Kijk voor meer informatie over duurzaamheid ook eens op onze pagina over duurzaamheid.

Stichting Voedselbos Roerdalen

Deze stichting wil de ontwikkeling van voedselbossen bevorderen in de gemeente Roerdalen. Door samen te werken, kennis en expertise te bundelen en delen. Een voedselbos is een door mensen gemaakte planten gemeenschap (planten, bomen en struiken). Met een heel hoog aantal eetbare soorten (denk aan fruit en noten). De biodiversiteit en de productiviteit van een voedselbos zijn hoog. Het bos is volledig zelfvoorzienend, onderhoudsarm en klimaatbestendig.

Waarom een voedselbos?

Natuur en groen in de omgeving hebben veel voordelen voor zowel mens en dier. Het zorgt voor een gezonde leefomgeving voor ons allemaal. Het is natuurlijk extra leuk om voedsel te verbouwen in uw eigen buurt. Terwijl de natuur een groot deel van het werk doet. Samen voedsel verbouwen en zorgdragen voor een gezonde leefomgeving brengt buurtbewoners bij elkaar. Kortom, hoe mooi is het om een plek te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen genieten van- en leren over gezond en duurzaam voedsel?

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting voedselbos Roerdalen.

Oké Roerdalen

Stichting Oké Roerdalen zet zich in voor prettig wonen en leven in Roerdalen. Ook als het even wat minder gaat. Samen doen staat bij Oké Roerdalen voorop. De stichting heeft kringloopwinkel Petit Beurs, biedt fiets- en naailessen aan en heeft het project Computerloos. Verder kunnen de vrijwilligers u helpen bij het invullen van formulieren.

Download de flyer voor meer informatie: 

Heeft u ook een idee?

Heeft u een idee voor uw dorp, of misschien wel voor heel Roerdalen? Laat het ons weten via onze dorpscontactpersonen.

Heeft u gevonden wat u zocht?