Als inwoner kent u uw dorp op uw duimpje. U weet wat er goed gaat en wat beter kan. Heeft u een idee dat uw dorp krachtiger maakt? Laat het ons weten! Op deze pagina vindt u alvast een aantal inspirerende initiatieven voor heel Roerdalen.

Stichting Voedselbos Roerdalen

Deze stichting wil de ontwikkeling van voedselbossen bevorderen in de gemeente Roerdalen. Door samen te werken, kennis en expertise te bundelen en delen. Een voedselbos is een door mensen gemaakte planten gemeenschap (planten, bomen en struiken). Met een heel hoog aantal eetbare soorten (denk aan fruit en noten). De biodiversiteit en de productiviteit van een voedselbos zijn hoog. Het bos is volledig zelfvoorzienend, onderhoudsarm en klimaatbestendig.


Waarom een voedselbos?

Natuur en groen in de omgeving hebben veel voordelen voor zowel mens en dier. Het zorgt voor een gezonde leefomgeving voor ons allemaal. Het is natuurlijk extra leuk om voedsel te verbouwen in uw eigen buurt. Terwijl de natuur een groot deel van het werk doet. Samen voedsel verbouwen en zorgdragen voor een gezonde leefomgeving brengt buurtbewoners bij elkaar. Kortom, hoe mooi is het om een plek te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen genieten van- en leren over gezond en duurzaam voedsel?

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting voedselbos Roerdalen(externe link).

Roerdalen verbindt

Roerdalen verbindt is een initiatief van een groep inwoners uit alle dorpen. De groep werkt aan een goede verbinding tussen de verschillende dorpen én een goede verbinding met ons als gemeente.  Centraal staat:  

 • ontmoeten
 • samenwerken
 • een sterk netwerk
 • communiceren
 • van elkaar leren

Om dit te bereiken worden aandachtsvelden en actiepunten besproken tijdens verschillende bijeenkomsten.

Meer informatie: Piet Wolters, telefoonnummer (0475) 54 17 68.

Roerdalen voor honden

De werkgroep ‘Roerdalen voor honden’ bestaat uit een aantal hondenliefhebbers uit onze dorpen. Zij  werken aan het verbeteren van het beeld van de hond als huisdier. Dat doen ze onder andere door aandacht te vragen voor het opruimen van hondenpoep. Daarvoor zijn in de hele gemeente afvalbakken voor hondenpoep (Depodogbakken) geplaatst.

Meer informatie is te vinden op de facebookpagina(externe link)

Energiecoöperatie Duurzaam Roerdalen

Duurzaam Roerdalen is opgericht in juni 2017. Het doel is om het gebruik van duurzame energie te vergroten en zo veel mogelijk mensen hierin mee te nemen. De coöperatie richt zich op:

 • stimuleren van het lokaal opwekken van energie
 • produceren van duurzame energie
 • collectief inkopen van eerlijke energie
 • bevorderen van energiebesparing
 • verbeteren van samenwerking op het gebied van duurzame energie

De coöperatie werkt nauw met ons samen en zit als actieve adviseur aan tafel bij onder andere:

 • beheerders en uitbaters van accommodaties
 • ondernemers
 • woningcorporaties
 • scholen
 • inwoners

Meer informatie: www.duurzaamroerdalen.nl(externe link)

Kijk voor meer informatie over duurzaamheid ook eens op onze pagina over duurzaamheid.

Oké Roerdalen

Stichting Oké Roerdalen zet zich in voor prettig wonen en leven in Roerdalen. Ook als het even wat minder gaat. Samen doen staat bij Oké Roerdalen voorop. De stichting heeft kringloopwinkel Petit Beurs, biedt fiets- en naailessen aan en heeft het project Computerloos. Verder kunnen de vrijwilligers u helpen bij het invullen van formulieren.

Download de flyer voor meer informatie: 

Roerdalen viert 75 jaar Vrijheid

Het op 13-14-15 maart 2020 geplande evenement is door de projectgroep verschoven naar 11 en 12 september 2021. Daarin staat het begrip vrijheid centraal, inclusief de offers die ervoor zijn gebracht en wat het ons nog iedere dag brengt. De dorpen bereiden hun eigen programma voor. Dorpsoverstijgend werken ze samen om programma’s op elkaar af te stemmen en met elkaar te verbinden. Jonge en oude inwoners, oud-strijders uit binnen en buitenland, verenigingen, scholen, musea, kerken, ondernemers, horeca en nog veel meer betrokkenen werken vol overtuiging samen. Het is precies wat we met ‘Samen Doen’ bedoelen. Wil je ook meedoen, bijdragen of meer weten? Bel met Piet Wolters, tel. 0475-541768.

Heeft u ook een idee?

Heeft u een idee voor uw dorp, of misschien wel voor heel Roerdalen? Laat het ons weten via onze dorpscontactpersonen.

Heeft u gevonden wat u zocht?