Gelukkig en gezond zijn. Dat willen we allemaal. Daarom moedigen we inwoners van Roerdalen aan om te werken aan hun positieve gezondheid. Hieronder vindt u uitgebreide informatie over Samen gezond in Roerdalen. Klik op het plus-teken om de tekst uit te klappen. Heeft u na het lezen hiervan nog vragen? Stuur dan een e-mail naar samengezond@roerdalen.nl.

Positieve gezondheid

Positieve gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Positieve gezondheid is meer dan lichamelijk gezond en fit zijn. Het gaat ook over genieten van het dagelijkse leven en vertrouwen hebben in de toekomst. Contact hebben met andere mensen, lekker in je vel zitten en goed voor jezelf kunnen zorgen. Het gaat in het kort dus over gelukkig zijn en kunnen meedoen aan de samenleving. Meer informatie over positieve gezondheid leest u op de website van Limburg Positief Gezond(externe link).

Hulp nodig? 

Stel werken aan uw positieve gezondheid niet uit. Praat met anderen, als het even niet meezit. Bijvoorbeeld over hoe u zich voelt en over uw zorgen over het dagelijkse leven. Heeft u hulp nodig, praat dan met uw huisarts. Of neem contact op met het Sociaal Team Roerdalen

Gezond actief leven

Roerdalen werkt aan een gezonde generatie in 2040. We zetten in op een gezond en actief leven met een stevige sociale basis in alle dorpen. Dit doen we samen met partners uit de gemeenschap. Hierbij krijgen we vier jaar financiële steun van de Rijksoverheid. Dit gebeurt binnen het landelijke Gezond Actief Leven Akkoord (GALA) 2023-2026(externe link). Op het gebied van bijvoorbeeld leefstijl, voeding en welzijn vinden allerlei activiteiten plaats in onze dorpen. Dit doen we samen met onze maatschappelijke partners zoals zorgverzekeraars, zorgverleners en verschillende aanbieders.

Achter de schermen bouwen we met het GALA samen verder aan een sterke basis voor een gerichte aanpak voor gezondheid, preventie en sociale samenhang. Hierbij streven we naar het terugdringen van gezondheidsachterstanden, het wonen in een gezonde leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten en een gezonde leefstijl (positieve gezondheid). Daarnaast is het belangrijk dat de fysieke en mentale gezondheid vanaf de zwangerschap, wordt bevorderd en behouden. De belangrijkste voorwaarde om het bovenstaande te bereiken, is gericht samenwerken. 

We betrekken de partners direct bij de onderwerpen die hen aangaan. We houden hen op de hoogte via een nieuwsbrief, waarvoor zij zich kunnen aanmelden via samengezond@roerdalen.nl. Ook organiseren we regelmatig bijeenkomsten om te bespreken hoe we sommige thema’s samen gaan aanpakken. 

Gezonde initiatieven in Roerdalen

Er zijn allerlei mooie initiatieven in Roerdalen die bijdragen aan een gezond en actief leven. U vindt ze hieronder op een rij. 

Samen doen! Samen gezond!

Marcel Schmitz (inspanningsfysioloog/beweegcoach) en Aniek Guillaume (leefstijlcoach) zijn samen met de gemeente de initiatiefnemers van Samen doen! Samen gezond! Als experts op het gebied van gezondheid willen zij inwoners van Roerdalen helpen hun positieve gezondheid te verbeteren. Op Facebook, in de dorpskranten, op onze website en op andere plekken laten ze regelmatig van zich horen. Door gezonde recepten van lokale restaurants te delen. Door in supermarkten te laten zien welke producten gezond en lekker zijn. En door activiteiten en workshops te organiseren. Heeft u een goed idee of wilt u meedoen aan het initiatief van Marcel en Aniek? Mail dan naar Marcel Schmitz: in2motion.eu@gmail.com

Gezonde leefstijl

Happy Fit en Happy Fit Special

Happy Fit werkt vanuit de invalshoeken gedrag, voeding en beweging. Voor jong en oud organiseren ze verschillende activiteiten. Ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of voor mensen met geheugenproblemen organiseren ze sporten in Roerdalen. Voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking is er elke maand de Happy Fit Special. Voor mensen met (beginnende) dementie of andere geheugenproblemen zijn er wekelijks begeleide beweegactiviteiten. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van Happy Fit(externe link).

HealthyLIFE

Heeft u overgewicht en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of suikerziekte? Dan kunt u in aanmerking komen voor het programma HealthyLIFE. Doel is om gezond eten en een actieve leefstijl te bevorderen. Het programma bestaat uit groepsbijeenkomsten leefstijlcoaching en een beweegprogramma op maat. U heeft een verwijzing van uw huisarts of praktijkondersteuner nodig. Meer informatie vindt u op de website van HealthyLIFE(externe link).

Gezonde voeding

Gezond eten leidt niet alleen tot een gezond gewicht en lijf. Het leidt ook tot een gelukkiger leven. Elke dag groenten, fruit, volkoren producten, onbewerkte noten, eieren, peulvruchten of wat vlees doen goed. Het Voedingscentrum(externe link) geeft goede tips en heeft een handige app. 

Welzijn en gezelschap

Welzijn op recept

Zit u niet zo lekker in uw vel? Voor iedereen die in de gemeente Roerdalen woont en die een positieve draai aan het leven wil geven is er Welzijn op recept. Daarbij helpt de welzijnscoach u om iets te vinden waardoor u zich beter en gelukkiger gaat voelen. Uw huisarts schrijft u het Welzijn op Recept voor. Dat gaat zo: 

  • Uw huisarts heeft met u gesproken over het Welzijn op Recept
  • De huisarts schrijft u het Welzijn op Recept voor
  • De welzijnscoach neemt binnen vijf werkdagen contact met u op
  • U heeft één of meer gesprekken met de welzijnscoach
  • Samen ontdekt u welke activiteit het beste bij u past. U kunt nieuwe mensen ontmoeten, lekker sporten of aan de slag gaan met een oude of nieuwe hobby. De welzijnscoach weet precies wat er bij u in de buurt te doen is
  • U start de activiteit zelf of met hulp van de welzijnscoach
  • Na enkele weken/maanden neemt de welzijnscoach weer contact met u op, om te vragen hoe het gaat en of u nog hulp nodig heeft.

De hulp van de welzijnscoach is helemaal gratis, dus het gaat niet via uw zorgverzekering. Wilt u meer informatie? Lees meer over Welzijn op recept.(externe link) Of neem contact op met welzijnscoach Helen Bours, telefoon 06 43 44 94 00

Huiskamer plus

Wij vinden dat niemand eenzaam hoeft te zijn. Daarom zijn er in Melick, Montfort, Posterholt en Herkenbosch Huiskamers voor een fijne dagbesteding. U kunt hier onder andere muziek maken, handwerken, schilderen of spelletjes spelen. Er is voor ieder wat wils. Bekijk de pagina Huiskamer Plus voor meer informatie. 

Blijf op de hoogte

Op de website Roerdalen.nu(externe link) vindt u verenigingsnieuws, nieuws uit de dorpen en de activiteitenkalender, kortom alle informatie die u helpt om mee te doen. Voor de mooiste plekjes en leuke activiteiten kijkt u op onze website Klein Geluk uit Roerdalen(externe link)

Heeft u gevonden wat u zocht?