Door de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel Oekraïners hun land. Zij komen onder andere naar Nederland. De behoefte aan opvang is dan ook groot. Die vullen we op verschillende manieren in.

Gemeentelijke opvang in Herkenbosch

Sinds november 2022 vangen we Oekraïense vluchtelingen op in de groepswoningen van Suntjens B.V., Koezoep 3 in Herkenbosch. Het gaat om gemeentelijke opvang voor de duur van een jaar. In de vijf groepswoningen op het terrein kunnen we maximaal 70 Oekraïners opvangen. Daarmee bieden we hen op korte termijn een helpende hand. En voldoen we aan het verzoek van Provincie Limburg en de Veiligheidsregio om in 2022 gemeentelijke opvang te organiseren.

Tijdelijke huisvesting in kernen

De gemeente Roerdalen werkt daarnaast aan tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen, statushouders en starters en spoedzoekers uit Roerdalen. Deze tijdelijke woningen worden verdeeld over de zes dorpen van Roerdalen. Deze zijn echter pas in de loop van 2023 klaar voor bewoning. Meer informatie hierover leest u op onze pagina over de tijdelijke huisvesting.

Opvang in gastgezinnen

Op dit moment worden nog ongeveer twintig Oekraïense vluchtelingen opgevangen in gastgezinnen in Roerdalen. Het Sociaal Team Roerdalen helpt hen met de ondersteuning op het gebied van leefgeld, onderwijs en zorg. Het Sociaal Team Roerdalen organiseert ook bijeenkomsten waarbij vluchtelingen en gastgezinnen elkaar ontmoeten. Dit zorgt voor verbinding en onderlinge hulp.

Hulp aanbieden

Wilt u de Oekraïense vluchtelingen helpen? Bijvoorbeeld als tolk/vertaler of taalmaatje? Of wilt u helpen om ze snel wegwijs te maken in Roerdalen? Vanuit het project Nieuwe Buren gaan vrijwilligers aan de slag om ervoor te zorgen dat Oekraïense vluchtelingen én statushouders zich welkom voelen in onze gemeente. Wilt u meer weten over Nieuwe Buren of meedoen als vrijwilliger? Laat het ons weten via samendoen@roerdalen.nl.

Wilt of kunt u zelf niet aan de slag als vrijwilliger? Dan is een financiële bijdrage welkom. U kunt via Giro 555(externe link) bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en overige hulp. U kunt ook een bijdrage doneren aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR(externe link).

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de gemeentelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen Stuur dan een e-mail naar samendoen@roerdalen.nl.