Op 1 maart is het 75 jaar geleden dat Melick werd bevrijd. Dat was ruim een maand later dan Montfort en Sint Odiliënberg. Dat lag onder andere aan de kapotte Roerbrug en het ijskoude, snelstromende water van de rivier. Hierdoor konden de Amerikanen niet oversteken. Aan de hand van verhalen van ooggetuigen, verslagen uit archieven en andere publicaties beschreef Roy Pfennings hoe het dorp uiteindelijk werd bevrijd.  

Melick eindelijk bevrijd!

In Melick was Gefreiter Conzelmann enigszins bijgekomen nadat hij de dag ervoor, op 27 januari, het snelstromende koude water van de Roer was overgezwommen. Dat was nadat de Duitsers zich hadden teruggetrokken uit Sint Odiliënberg. Na hun ontsnapping werden ze er laat in de avond weer op uit gestuurd om de twee machinegeweren die ze in de Roer hadden gegooid op te halen. Dit was een onmogelijke opdracht omdat de Britten nu in Sint Odiliënberg zaten. Op de plek aangekomen zagen ze aan de overkant van de Roer de gloeiende sigaretten van de Tommies die daar zaten.

Over de Roer

Op 30 januari werd Conzelman met nog elf mannen van zijn groep naar Roermond gebracht om daar de Roer over te steken en een patrouille in Sint Odiliënberg uit te voeren. Op 26 februari werden Conzelman en zijn Fallschirmjäger-kameraden in Melick afgelost door elementen van de 176ste Infanterie Divisie. Deze hebben nog met antitankgeschut op de Amerikaanse tanks aan de overkant van de Roer geschoten toen deze via Hoosden probeerden op te rukken richting Lerop, maar vast liepen in een mijnenveld.

Instructies uit Sint Odiliënberg

Al op 16 februari 1945 werden de Britten in Sint Odiliënberg afgelost door Amerikanen van de 8th Armored Division. Kapitein Richard Hardison, van HQ Co 399th Armored Field Artillery, zat eind februari 1945 in zijn hoge waarnemingspost op de zolder van de notariswoning in Sint Odiliënberg. De kanonnen waar hij de leiding over had, stonden in een bos bij Montfort. Door het kapotte dak tuurde hij naar de bewegingen van de Duitsers in en om Melick. Als hij iets verdachts in het vizier kreeg werd de telefoon gegrepen en kregen ze in Montfort hun instructies. De batterij van Haridson, zes 105mm Howitzers, joeg dan weer een aantal salvo’s over de Roer. Hij verklaarde later: “Toen dacht ik dat Melick in Duitsland lag!”

Festung Roermond ontruimen

Vanwege de opgeblazen Roerbrug in Sint Odiliënberg en het kolkende water van de Roer (de Duitsers hadden de Roerdammen opgeblazen) konden de Amerikanen geen aanval op Melick uitvoeren. Wel werden er regelmatig patrouilles over de Roer gestuurd om te kijken wat de sterkte van de Duitse troepen in Melick was en om eventueel krijgsgevangenen te maken. Op 28 februari 1945 kreeg Veldmaarschalk Von Rundstedt het toch bij Hitler voor elkaar dat de Festung Roermond ontruimd mocht worden. Op 1 maart 1945 trokken Amerikanen van de 35th Reconaissance Troop, van de 35th Infantry Division, vanuit Herkenbosch Melick binnen.