‘Bert Janssen leeft al bijna 40 jaar met donorhart, een wereldrecord’. Een paar maanden geleden besteedden veel landelijke kranten en radio- en televisieprogramma’s aandacht aan deze bijzondere mijlpaal. Het record is inmiddels erkend door Guinness World Records. Op 6 juni was het precies 40 jaar geleden dat de nu 57-jarige heer Janssen uit Herkenbosch het donorhart kreeg. Daarom bracht wethouder Loes Vestjens hem op die dag een bezoek. 

Transplantatie

Toen hij 17 was, kreeg Bert Janssen te horen dat zijn hart niet goed werkte door een aandoening, cardiomyopathie. Hij kwam in aanmerking voor een harttransplantatie. Die onderging hij in Londen, omdat het in Nederland toen nog net niet kon. Zijn hart kwam van een donor die om het leven was gekomen bij een auto-ongeluk. En nu, veertig jaar later, klopt dit hart nog steeds. Ondanks zijn medische geschiedenis heeft de heer Janssen altijd voluit geleefd. Door zijn verhaal te delen wil hij anderen die met een donororgaan leven motiveren om hetzelfde te doen. 

Levensverwachting

“Ik vind het verhaal van de heer Janssen zeer bijzonder,” zegt Loes Vestjens. “Veertig jaar geleden was een harttransplantatie nog iets uitzonderlijks en de levensverwachting was niet zo hoog. Niemand had destijds durven hopen dat hij er nu nog steeds zou zijn. Ik kan me voorstellen dat iemand in zijn situatie voorzichtig leeft, maar dat heeft hij juist niet gedaan. Dat vind ik bewonderenswaardig, dat hij zijn leven niet teveel laat beïnvloeden door zijn medische conditie.”

Hart voor Roerdalen

“Bij de heer Janssen heeft een harttransplantatie zijn leven behoorlijk verlengd. In Roerdalen proberen we te voorkomen dat mensen overlijden aan een hartstilstand,” vertelt de wethouder. “Dit doen we via Hart voor Roerdalen: een systeem waarbij getrainde vrijwilligers snel kunnen helpen als iemand een hartstilstand heeft. Dat doen ze met automatische externe defibrillatoren die zorgvuldig over de gemeente zijn verspreid. Dankzij dit systeem heeft een aantal mensen een hartstilstand overleefd. Mensen die anders mogelijk zouden zijn overleden.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over Hart voor Roerdalen of wilt u zich als vrijwilliger aansluiten? Kijk dan op de website van HartslagNu: https://hartslagnu.nl.