Wij werken niet alleen vóór, maar steeds vaker ook mét onze inwoners. Ook communiceren doen we in Roerdalen samen. Daarom publiceren we regelmatig een blog, geschreven door een inwoner of medewerker van de gemeente. Zó maken we samen het klein geluk uit Roerdalen en Samen Doen zichtbaar.

 • Yasmin: “Tekenen helpt me verwerken wat ik heb meegemaakt”

  Woensdagochtend bij De Blokhut. Een groep statushouders luistert ingespannen naar Elvera Verberkt van het team Inburgering en werk van de gemeente Roerdalen. Zij legt vandaag uit hoe de Nederlandse grondwet in elkaar zit, informatie die hoort bij het Participatieverklaringstraject (PVT). De PVT is verplicht voor wie wil inburgeren. Vandaag zit ook Yasmin Abo Awad bij de groep. Niet meer als deelnemer, want ingeburgerd is ze al. Yasmin studeert HBO Social Work en daarvoor doet ze een snuffelstage bij Elvera. Ze vertelt over de weg die ze heeft afgelegd om te komen waar ze nu is.

  Yasmin (links) en Elvera (rechts) zitten samen aan een tafel voor een boekenkast
 • Werken aan werk – Nederlanders houden van op tijd komen én duidelijkheid

  Hoe werkt werk? Daar gaat het over bij de Module Arbeidsmarktparticipatie. Oftewel: de MAP. Een verplicht onderdeel van de Inburgeringswet 2021. Statushouders Heba, Dana, Sally, Mirna, Dalil, Pierre, Ramiz, Hammam en Mohammed hebben afgelopen voorjaar acht dagdelen les gehad. Daarbij zat een gezamenlijk bezoek aan diverse bedrijven in de buurt. Ook moeten ze nog een stage van 40 uur doen. Tijdens de laatste bijeenkomst doet iedereen een ‘elevator pitch’. De opdracht: vertel kort iets over jezelf, net als bij een sollicitatiegesprek.

  We zien acht statushouders naast elkaar van wie een aantal een map vasthoudt. Ook op de foto cursusleiders Boghos Tekeyan en Elvera Verberkt
 • Samenspraak in Melick: Hier is geen stress, je mag fouten maken

  In Roerdalen komen regelmatig nieuwe mensen wonen. Vaak hebben ze bewust voor Roerdalen gekozen. Maar soms zijn ze hier toevallig beland, omdat het leven nu eenmaal zo liep. Over hen gaat deze serie interviews. Mensen met hun eigen verhalen, wensen, dromen en talenten. Die een nieuw leven willen opbouwen en er gewoon het beste van maken. In dit artikel leest u over de bezoekers én de vrijwilligers van Samenspraak in Melick.

  Je ziet een groep van 17 mensen van bovenaf gezien die op een bankje zitten in een cirkel en naar boven kijken en zwaaien.
 • Oekraïense Yuliia en Lyudmila: we voelen ons eindelijk veilig

  In Roerdalen komen regelmatig nieuwe mensen wonen. Vaak hebben ze bewust voor Roerdalen gekozen. Maar soms zijn ze hier toevallig beland, omdat het leven nu eenmaal zo liep. Over hen gaat deze serie interviews. In dit artikel leest u over Yuliia en Lyudmila uit Oekraïne. En over Artak van Menswel die hen begeleidt.

  Van links naar rechts: Lyudmila, Yuliia, Alina, Volodymir en Artak.
 • Ik mis soms echte vriendschappen zoals die op de basisschool beginnen

  In Roerdalen komen regelmatig nieuwe mensen wonen. Vaak hebben ze bewust voor Roerdalen gekozen. Maar soms zijn ze hier toevallig beland, omdat het leven nu eenmaal zo liep. Over hen gaat deze serie interviews. In dit artikel leest u over Russische-Bulgaarse Bella Pechtold die in Melick een nieuw leven opbouwde.

  In twee grote stoelen zitten mensen schuin tegenover elkaar. Links Bella Pechtold en rechts Pim van Luytelaar
 • Syrische Ismael en Ibrahim: poetsen en afwassen met Google Translate

  Regelmatig komen er mensen in Roerdalen wonen die niet uit Nederland komen of zelfs niet Europees zijn. Soms hebben ze bewust voor Roerdalen gekozen. Maar meestal zijn ze hier omdat het leven nu eenmaal zo liep. Over hen gaat deze serie interviews. In dit artikel leest u het verhaal van Ibrahim en Ismael die in de keuken van restaurant Holsterhof werken.

  Ismael, Ibrahim, Kaj en Lissa.
 • ‘Leren lezen en schrijven heeft mijn leven veranderd’

  In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Jeroen Rosbender uit Melick was één van hen. Toen hij 41 was, ging hij terug naar school en dat veranderde zijn leven. Hij kan nu beter lezen en schrijven én hij is taalambassadeur. In september is de Week van Lezen en Schrijven. Een mooie aanleiding om Jeroen te vragen naar zijn verhaal. En dat wil hij graag vertellen. Want hij hoopt ook anderen te inspireren. En schaamte weg te nemen.

  Een kind ligt met een boek voor het gezicht op bed te lezen.