In Roerdalen komen regelmatig nieuwe mensen wonen. Vaak hebben ze bewust voor Roerdalen gekozen. Maar soms zijn ze hier toevallig beland, omdat het leven nu eenmaal zo liep. Over hen gaat deze serie interviews. Mensen met hun eigen verhalen, wensen, dromen en talenten. Die een nieuw leven willen opbouwen en er gewoon het beste van maken. Ook laten we mensen aan het woord die deze nieuwe inwoners helpen hun draai te vinden. Op wat voor manier dan ook. In dit artikel leest u over de bezoekers én de vrijwilligers van Samenspraak in Melick. 

Koffie en koekjes

Woensdagmorgen, negen uur. In ontmoetingsruimte Het Hanenhofje in Andreasheem aan de Markt in Melick zijn tafels tegen elkaar geschoven. Rondom staan zo’n twintig stoelen. Op de tafels staan servies, borden met koekjes, water en kannen thee klaar. In het keukentje pruttelt een koffieapparaat. De bezoekers en vrijwilligers van Samenspraak druppelen een voor een binnen. Veel dames, een enkel echtpaar. De vrijwilligers en bezoekers begroeten elkaar hartelijk. Er wordt geknuffeld, gezoend, gelachen en gekletst in exotische talen. Mensen zijn blij elkaar te zien. 

Onderwerpen

“Bij Samenspraak oefenen we de Nederlandse taal op een informele manier. We praten over van alles,” zegt vrijwilliger en initiatiefnemer Anne-Marie. “Het onderwerp van de dag ontstaat vaak vanzelf. Iemand vertelt bijvoorbeeld over een sollicitatie of een nieuwe baan. Dan praten we daarna samen verder over werk of over wie welk beroep heeft. Maar het kan ook gaan over de kinderen, over eten, over school, over hoe je bepaalde woorden gebruikt. Soms maken we samen een uitstapje. We zijn een keer naar de bibliotheek geweest en naar het gemeentehuis. Ook hebben we een stadswandeling gedaan en een ijsje gegeten bij een ijsboerderij. Allemaal leuk én leerzaam.”

Vertel iets over jezelf

Het onderwerp van vandaag is: vertel iets over jezelf. Dan blijkt hoe divers het gezelschap is. Wat betreft achtergrond en beheersing van de taal. Syrische Dana is pas anderhalf jaar in Nederland en spreekt al wat Nederlands. Af en toe valt ze terug op Engels totdat Anne-Marie haar vriendelijk aanspoort: “En nu weer Nederlands.” Het Irakese echtpaar Swez en Nagham woont al 25 jaar in Nederland. Aanvankelijk kwam alleen Swez naar Samenspraak, sinds een aantal jaren komt zijn vrouw ook mee. Eritrese Brakti buigt verlegen het hoofd als ze niet uit haar woorden komt. Met hulp van landgenote Rigat die naast haar zit, lukt het haar uiteindelijk toch. Oekraïense Margarita heeft een nieuwtje: ze heeft een nieuwe baan! 

Nederlandse les

Buiten de les spreken de deelnemers ook zoveel mogelijk Nederlands, bijvoorbeeld in de supermarkt. Syrische Wafaa vertelt: “Alleen dat Limburgs is lastig. Daar begrijp ik niets van. Ik vraag mensen dan of ze Nederlands willen praten.” Een aantal van de bezoekers volgt Nederlandse les bij Gilde Opleidingen. Dana zegt daarover: “Op school ligt het accent meer op grammatica, schrijven en lezen. Hier praten we.” Wafaa vult aan: “Bij Samenspraak gebruik ik de woorden die ik op school leer.” Farhiya uit Somalië zegt: “Ik ben nooit bang om hier te praten, er is hier geen stress. Je mag fouten maken. Ik ben altijd blij als ik naar Samenspraak kom.” Daar is Margarita het mee eens: “Er is hier rust, we zijn vriendinnen.”

Contact

Kent u iemand die nog niet zo goed Nederland spreekt en die bij Samenspraak wil komen oefenen? Of lijkt het u leuk om als vrijwilliger mee te doen? Neem dan contact op met Anne-Marie Vervuurt, telefoonnummer 06 55 90 71 65.

Fotobijschrift: Van links naar rechts: Anne-Marie, Margarita, Swes, Nagham, Carla, Dana, Kadija, Wafaa, Sally, Willy, Phil, Farhiya, Brakti, Rigat en Aïda met haar dochter. Foto: Ruud Snijders.