Coalitieakkoord 2024 - 2026

Samen zijn we Roerdalen!

In dit coalitieakkoord staan de belangrijkste aandachtspunten op hoofdlijnen voor de resterende raadsperiode. De nieuwe coalitie van de drie partijen Roerstreek Lokaal!, Democraten Roerdalen en CDA - die halverwege de raadsperiode 2022-2026 de handen ineen hebben geslagen - is klaar om te gaan oogsten. De plannen die de afgelopen twee jaar zijn opgesteld en zorgvuldig zijn voorbereid, worden in de komende periode uitgevoerd.

Wij geloven in de kracht van mensen, individueel en collectief. Mensen vormen de gemeenschap van Roerdalen. In dorpen en buurten, jong en oud, via betaald werk, als mantelzorger, vrijwilliger of als ondernemer. Wij geloven in een samenleving waarin iedereen geaccepteerd wordt en waarin iedereen op zijn eigen manier en naar eigen kunnen meedoet. We geloven in de kracht van vitale dorpen, want in vitale dorpen nemen mensen initiatief en verantwoordelijkheid voor hun buurt en hun buurtbewoners. Ze doen mee en nemen regie over hun eigen leven en kijken om naar anderen.

Investeren in de relatie en samenwerking tussen inwoners en de gemeente blijft voor deze coalitie een topprioriteit. We zijn er op gebrand het vertrouwen van inwoners in de gemeente te versterken. We realiseren ons dat de roerige tijd die we de afgelopen jaren hebben gehad er ook toe heeft geleid dat we als lokale overheid bij sommige inwoners het vertrouwen terug moeten winnen. Dit blijft dan ook onverminderd onze inzet. Duidelijke en tijdige communicatie, antwoord geven op alle vragen en een betrouwbare partner zijn voor zowel onze inwoners als de ambtelijke organisatie, zijn hiervoor wat ons betreft essentiële voorwaarden.

We werken dit coalitieakkoord verder uit in de Kadernota 2025 en de Programmabegroting 2025-2028. Hierin vertalen we onze speerpunten naar concrete doelstellingen en meetbare resultaten, met oog voor de uitdagende financiële werkelijkheid van dit moment en de landelijke financiële onzekerheid in de nabije toekomst.

Onze focus op het Roerdalen van de toekomst leidt tot de volgende speerpunten voor de komende periode:

1. Samen Doen; ieder vanuit zijn eigen rol, samen als geheel

De rol van de gemeente is tegenwoordig heel divers. Soms is het de gemeente die bepaalt, en soms neemt de gemeente de rol van kartrekker. Steeds vaker echter, is het in onze vitale dorpen ook de inwoner of ondernemer die aan het roer staat. De inwoner of ondernemer die vanuit kennis, kunde en ervaring initiatieven neemt en regie voert. Zo nu en dan met de gemeente als ondersteuner, maar in voorkomende gevallen ook volledig zelfstandig, zonder enige betrokkenheid van de gemeente. Die inwoner of ondernemer aan het roer is wat Roerstreek Lokaal!, Democraten Roerdalen en het CDA betreft een grote maatschappelijke rijkdom waar we ontzettend trots op mogen zijn!

We werken dan ook de komende periode verder vanuit vertrouwen, respect en gelijkwaardigheid naar een goede balans van taken en verantwoordelijkheden, met onze inwoners en ondernemers. Vertrouwen is en blijft de basis voor goede samenwerking, duidelijke en tijdige communicatie is hierin essentieel. De tijd van “U vraagt, wij draaien” is voorbij. Samen doen vraagt dat we met elkaar in gesprek blijven, uitleg geven en nog belangrijker naar elkaars argumenten luisteren en elkaar respecteren. We blijven leren en experimenteren hoe we in partnerschap met inwoners, verenigingen, stichtingen en ondernemers invulling geven aan diverse opgaven voor het Roerdalen van de toekomst. Projectmatig en opgavegericht werken staat vanaf 2024 centraal binnen onze gemeentelijke organisatie en is bedoeld om het Roerdalen van de toekomst zo goed mogelijk te faciliteren.

Onze focus

  • Verbetering van de Dienstverlening & Communicatie. Dat geldt zowel voor onze eigen organisatie als voor het SC MER. We constateren nog te vaak dat onze inwoners en ondernemers naar aanleiding van een vraag of verzoek géén reactie krijgen vanuit de gemeente of vanuit het SC MER. Dit moet anders. Werken vanuit vertrouwen, respect en gelijkwaardigheid vraagt om duidelijke en zorgvuldige communicatie en begint met het geven van een reactie op iemands vraag. Ook als er nog niet direct een inhoudelijk antwoord mogelijk is, is een tussentijds bericht met procesinformatie op z’n plaats.
  • Ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving grijpen mensen vaak het meeste aan. Ook al is wettelijk geen communicatie van ons vereist en is hiervoor vaak eerder een rol voor de initiatiefnemer weggelegd, zal de gemeente samen met de initiatiefnemer bij grootschaligere projecten op dit terrein meer communiceren over de voortgang. 
  • Een efficiënte/effectieve organisatie die doet wat ze belooft. Klant- en servicegericht, zowel naar inwoners als ondernemers. Voor ondernemers hebben we één vast aanspreekpunt in onze organisatie.
  • Niet meer regels dan nodig. We blijven dereguleren waar het kan. De regels die overblijven zijn helder en begrijpelijk. We geven in het bijzonder aandacht aan het terugdringen van de hoeveelheid regels en bureaucratie rondom vrijwilligersactiviteiten. Hiermee laten we zien dat wederzijds vertrouwen onze basis is en we de inzet van onze vrijwilligers voor het Roerdalen van de toekomst enorm waarderen.
  • Een groeiend netwerk van gemeente en inwoners die samen aan maatschappelijke opgaven werken. We zien en waarderen de enorme kennis, kunde en capaciteit die in onze gemeenschap aanwezig is en willen deze nog beter benutten. We bouwen verder aan een netwerk waarin gemeente, inwoners en ondernemers samen werken aan de ontwikkeling van ieder dorp en de gemeente als geheel.
  • In lijn met het recent, in de gemeenteraad, aangenomen amendement bewaken we onze Limburgse identiteit. Op vrijwillige basis stimuleren en maken we de Limburgse taal en cultuur aantrekkelijk. We zorgen ervoor dat deze Limburgse identiteit als extra bindmiddel gaat dienen waardoor we de jeugd in Roerdalen iets bieden dat elders in het land niet te verkrijgen is. De manier waarop we dit doen is dat iedereen die wil wordt meegenomen en ervan kan genieten en niemand wordt uitgesloten.
  • Blijvend investeren in de relatie met de voltallige raad. Roerstreek Lokaal!, Democraten Roerdalen, het CDA en hun wethouders waarderen de goede politiek-bestuurlijke relatie die de afgelopen twee jaar raad breed is opgebouwd en blijven hier graag in investeren. Roerdalen is immers meer dan alleen de coalitie. Majeure ontwikkelingen en projecten worden in een vroeg stadium samen met een brede afvaardiging van de raad opgepakt.

2. Sociaal domein: Roerdalen zijn we samen

De lijn die we de afgelopen jaren binnen het sociaal domein hebben ingezet werkt! We blijven daarom inzetten op een verdere versterking van de sociale basis. Onze overtuiging is dat we de ingewikkelde hulp kunnen terugbrengen naar de menselijke maat. Terug naar wat de inwoner écht nodig heeft kijkend vanuit zijn eigen situatie. En hulp niet veraf, maar dichtbij georganiseerd, met een blijvende focus op preventie.

De huidige beweging in dit omvangrijke domein is voor ons het beste samen te vatten in de woorden: “Roerdalen zijn we samen”. Woorden die vorm en inhoud krijgen door de versterking van de samenhang tussen de formele en informele zorg, door de inzet van ervaringsdeskundigen en aandacht voor een goede integratie van de vele ‘nieuwe buren’ die onze gemeenschap rijk is. Maar óók door het verder versterken van de samenhang en samenwerking met het ruimtelijk domein en het domein veiligheid en door beleid en uitvoering steeds beter op elkaar af te stemmen.

Onze focus

  • Samen aan de lat voor bestaanszekerheid. Bestaanszekerheid is het kunnen vinden van rust en ruimte om je als mens te ontwikkelen en mee te doen in de samenleving. Voorwaarden voor bestaanszekerheid zijn: voldoende en voorspelbaar inkomen, betaalbaar wonen, toegang tot betaalbare zorg en de mogelijkheid om een financiële buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Wij zien bestaanszekerheid als één van de grootste maatschappelijke opgaven van deze tijd. Een opgave waar we bovendien niet als gemeente alleen, maar als gemeenschap samen voor aan de lat staan.
  • Uitvoering van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Dit is een beweging van zorg naar gezondheid. Een beweging die in Roerdalen al volop in gang is gezet. Hiermee werken we aan gezondheid en een gezonde leefstijl. Onder andere door het stimuleren van sport en bewegen, de aanpak van eenzaamheid en het bevorderen van cultuurparticipatie. Een gezonde leefstijl wordt bevorderd door een gezonde omgeving. We focussen ons daarom steeds meer op een openbare ruimte die uitnodigt tot beweging en onderzoeken samen met de scholen de mogelijkheden voor een gezonde basisschool en groenblauwe schoolpleinen.
  • Kansrijk opgroeien en vitaal ouder worden. Het gaat hierbij onder andere om kwalitatief onderwijs en passende jeugdzorg, om een veilige thuissituatie, positieve gezondheid en de mogelijkheid om ‘langer thoes’ te blijven. We willen ervoor zorgen dat alle inwoners zich zelfstandig kunnen ontwikkelen en vitaal oud kunnen worden in hun eigen, lokale omgeving. Een veilige omgeving met voldoende sociale samenhang. Veel inwoners dragen hier actief aan bij als mantelzorger, taalmaatje of als vrijwilliger. Dit waarderen we enorm en blijven we zo goed mogelijk ondersteunen.
  • Iedereen telt mee. Ieder mens heeft een talent dat gezien mag worden. We kijken dus naar talenten, in plaats van naar de ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. We denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en nemen hier als gemeente een voorbeeld rol in. Ook hier geldt wat ons betreft: Roerdalen zijn we samen. Onze lokale ondernemers hebben óók een belangrijke rol om plekken te creëren voor onze bijzondere talenten. Wij zullen hen daarin stimuleren, faciliteren en ondersteunen.
  • Roerdalen zijn we samen geldt ook voor onze jeugd; onze jongeren die volop in ontwikkeling zijn en hun eigen identiteit en hun plek in de wereld aan het ontdekken zijn. Deze jeugd vormt het Roerdalen van de toekomst en verdient onze aandacht. We vinden het belangrijk dat de jeugd zich gezien en gehoord voelt en zich thuis voelen in Roerdalen. Door in te zetten op een fijne plek voor deze jeugd en voldoende lokale mogelijkheden voor hun persoonlijke ontwikkeling versterken we de gemeenschapszin en binding met het dorp. We bouwen aan hun toekomst en de toekomst van Roerdalen. Hiermee verkleinen we bovendien de kans op overlast.
  • Digitale ontwikkeling, toegankelijk voor iedereen. De rijksoverheid stuurt met diverse nieuwe wetten op steeds verdergaande digitalisering van de samenleving. Dat is een wettelijke taak die gemeenten hebben te vervullen. Ook wij werken aan de digitalisering van de overheid, maar doen dit zo dat het voor alle inwoners mogelijk is om hierin mee te gaan. Dus met extra aandacht voor laaggeletterdheid en inwoners die moeite hebben met digitalisering.
  • Het merendeel van de dienstverlening voor het sociaal domein wordt regionaal ingekocht. Desondanks blijven we kritisch kijken naar het kwaliteits- en kostenaspect van deze dienstverleners, met als doel financiële overschrijdingen zoveel als mogelijk te voorkomen.

3. Duurzame energie, natuur en klimaat blijvend onder de aandacht

Het Roerdalen van de toekomst vraagt erom dat we een bijdrage leveren aan het Nationale Klimaatakkoord. We doen dit door lokaal te werken aan duurzame energie. Dat gaat over het opwekken van schone elektriciteit op grote schaal door zonneparken, door zonnepanelen op daken van bedrijven en op kleine schaal op daken van inwoners. Hierbij hebben wij ook oog voor nieuwe technieken. De duurzaamheidsopgave raakt iedere inwoner en ondernemer en ook als gemeente zelf nemen we verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld voor het eigen vastgoed en door te investeren in zonnevelden en koers te bepalen voor de verdere verduurzaming. We ondersteunen de ontwikkeling van nieuwe natuur, de aanpassing van onze dorpen en ons landelijk gebied aan de klimaatverandering.

Onze focus

  • Wij zetten vol in op de energietransitie om klimaatverandering tegen te gaan. Windmolens passen wat deze coalitie betreft niet in het huidige Roerdalen. We richten ons op de korte termijn vooral op zonne-energie (bij voorkeur zon op dak). We willen dat de opbrengst hiervan zoveel mogelijk ten goede komt van de gemeente, onze inwoners en lokale ondernemers. Daarnaast stimuleren we onze inwoners om zonnepanelen op hun dak te leggen, zodat zij direct zelf kunnen profiteren van de voordelen. Verder denken wij, voor nieuwe ontwikkelingen, zoveel als mogelijk in dubbelruimtegebruik zoals bijvoorbeeld bij nieuwe bedrijven. Hiermee zorgen we ervoor dat landbouwgrond zo weinig als mogelijk wordt gebruikt voor de duurzaamheidsopgave. 
  • We geven zelf het goede voorbeeld. We investeren in duurzame energieopwekking en energiebesparing. Dat doen we zowel in onze gebouwen als in de openbare ruimte.
  • Iedere inwoner moet mee kunnen doen. We willen ervoor zorgen dat inwoners die zelf geen of onvoldoende financiële mogelijkheden hebben én inwoners die het lastig vinden om stappen te zetten in de verduurzaming van hun woning toch actief mee gaan doen in de energietransitie. Dat doen we onder andere met het project ‘zon op dak’, lokaal advies en financiële ondersteuning door middel van de Gemeentelijke Verduurzamingsregeling (GVR). Daarnaast benutten we ook de landelijke fondsen voor bijvoorbeeld warmte en isolatie.
  • We zetten concrete stappen in de Transitie Visie Warmte (TVW). We starten wijkgericht. Met de ervaringen die we in een pilotwijk opdoen kunnen we vervolgens verdere stappen zetten in de rest van Roerdalen.
  • Voor het Roerdalen van de toekomst werken we verder aan de koersbepaling duurzaamheid 2050. Hierbij blijven we steeds focussen op nieuwe duurzame energiebronnen. Dit doen we graag samen met de lokale gemeenschap die de afgelopen tijd nadrukkelijk heeft laten zien en horen dat er enorm veel kennis en kunde op het gebied van duurzaamheid aanwezig is.
  • De transitie-opgave is omvangrijk en deskundig personeel is schaars. Daarom willen we intensief blijven samenwerken in de regio om onze gezamenlijke en onze lokale doelen te bereiken. Lokaal blijven we actief samenwerken met bijvoorbeeld coöperatie Duurzaam Roerdalen.
  • Het Roerdalen van de toekomst vraagt om verdere voorbereiding op de steeds sterker wordende klimaatverandering. We ervaren steeds vaker extremere droogte, hevige neerslag en hittegolven. In het belang van het Roerdalen van de toekomst, passen we onze ruimtelijke omgeving aan naar een klimaatbestendige openbare ruimte en zorgen we voor een verdere versterking van de biodiversiteit van het gemeentelijk groen. We stimuleren onze inwoners actief bij te dragen Roerdalen klimaatbestendiger te maken, door bijvoorbeeld opvang van regenwater en meer groen in de tuin.
  • In het Roerdalen van de toekomst hebben we oog voor de ontwikkeling van nieuwe natuur. We staan voor grote Rijksopgaven voor natuurontwikkeling binnen de N2000 gebieden en ook de opgaven vanuit de kaderrichtlijn water worden hierin meegenomen. Deze ontwikkeling vindt primair in N2000 gebieden plaats. Ook buiten deze gebieden vindt natuurontwikkeling plaats en stimuleren wij natuurontwikkeling met Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Natuur en landbouw vormen belangrijke onderdelen van het Roerdalen van de toekomst. Het is in ieders belang dat we de natuuropgaven in goede harmonie met alle partijen blijven vormgeven. Het uitgangspunt dat we hierbij niet uit het oog mogen verliezen is het behoud van de vermogenspositie van onze gemeente.
  • Het bevorderen van biodiversiteit is belangrijk en zal buiten de dorpskernen te zien zijn in onder andere het maaibeleid. Binnen de dorpskernen dienen vooral vaste planten ervoor te zorgen dat de kernen aantrekkelijk en fatsoenlijk ogen gedurende het hele jaar.

4. Bouwen en wonen - prioriteit nummer 1

De woningmarkt staat sterk onder druk. De alsmaar groeiende behoefte aan passende woningen in onze gemeente vraagt een versnelling van onze woningbouw aanpak. Tijdelijke huisvesting kan voor veel van onze doelgroepen een oplossing zijn voor de komende jaren. Het verleggen van de kerngrenzen levert een oplossing voor het Roerdalen van de toekomst waar wij vol op inzetten. 

Onze focus

  • Versnelling woningbouw. Als regionaal kartrekker zetten we volop in op het verder versnellen van de woningbouw in onze gemeente en de regio. Lokaal blijven we inzetten op meer regie op woningbouw. Dat doen we onder andere via de prestatieafspraken en samenwerking met de woningcorporaties. Maar ook via gerichte uitvragen naar projectontwikkelaars. Verder kijken we kritisch naar het interne proces van vergunningen en het initiatievenproces en nemen we waar mogelijk maatregelen om deze processen te optimaliseren en versnellen.
  • Met de inzet van meer nieuwe (tijdelijke) woningen willen we de knelpunten voor met name  starters en lokale spoedzoekers zo snel mogelijk oplossen. Hiermee zorgen we bovendien voor een flexibel woningbestand voor het Roerdalen van de toekomst.
  • We geven inwoners graag ruimte voor de ontwikkeling van vernieuwende woonconcepten. Hierbij kijken we voor het Roerdalen van de toekomst zeker ook naar de combinatie wonen & zorg, de bouw van een eco-dorp en tiny houses.
  • We willen de kerngrenzen in onze dorpen op korte termijn oprekken (verleggen van de rode contouren). Hiermee creëren we meer mogelijkheden voor woningbouw in Roerdalen en zorgen we dat er in het Roerdalen van de toekomst plek is voor jong en oud om hier te wonen.
  • Realisatie van de uitbreiding van woonwagenlocaties in Herkenbosch, Melick en Montfort. Dit is een langslepend traject dat we - weliswaar met de uitdaging van levertijd van woonwagens en de aansluiting op de nutsvoorzieningen - de komende twee jaar willen vlot trekken.
  • We blijven werken aan een vitaal platteland en actief zoeken naar passende oplossingen voor vrijkomende agrarische bebouwing, waarbij het mogelijk moet zijn deze meerdere functies toe te kennen. 
  • Als de versnelde woningbouw onvoldoende blijkt te werken voor onze inwoners dan willen wij een Huisvestingsverordening opstellen om te bereiken dat onze Roerdalense inwoners voorrang krijgen bij de koop van nieuwe woningen.

5. Behoud van een aantrekkelijke en veilige leefomgeving

We blijven werken aan een aantrekkelijke en veilige leefomgeving met passende voorzieningen en accommodaties. We willen dat onze handhavers zichtbaar aanwezig zijn in de dorpen en beschikbaar zijn voor onze inwoners en ondernemers.

Onze focus

  • Veilige en goed onderhouden wegen, trottoirs en fietspaden. We geven extra aandacht aan de veiligheid van fietsers op drukke straten, op fietsroutes voor woon-werkverkeer en de schoolroutes en voor voetgangers op onze trottoirs. Een bijzonder punt van aandacht verdient de Schaapsweg te Sint Odiliënberg. Tijdens de mobiliteitsenquête kwamen hier veel klachten over. Het is een weg met veel uiteenlopende en soms tegenstrijdige belangen. De oplossing zal daarom niet van vandaag op morgen gerealiseerd kunnen worden maar de problematiek van deze weg krijgt wel prioriteit.
  • We versnellen de verduurzaming van de openbare verlichting. Waar nodig zorgen we voor extra verlichting op donkere of onveilige plekken.
  • Groter bewustzijn van een veilige leefomgeving. We ondersteunen onze inwoners met goede informatie en advies over (natuur)brand, inbraak, cybercrime en klimaatverandering. Samen met het Waterschap en het burgerinitiatief ‘Hoogwaterwacht Vlodrop’ blijven we werken aan betere waterveiligheid in het stroomgebied van de Roer. We bouwen hier voort op de recente positieve ervaringen.
  • Het Roerdalen van de toekomst vraag om passende accommodaties in het belang van onze vitale dorpen. We blijven samen met onze inwoners, ondernemers en verenigingen kijken naar wat nodig is voor de leefbaarheid en gebruiken dat als basis voor de verdere (door)ontwikkeling van onze dorpshuizen, sportparken en andere maatschappelijke accommodaties.

6. Investeren in een gezond ondernemersklimaat

Ondernemers vormen samen met onze inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties het hart van onze gemeenschap. Of het nu gaat om de toeristische ondernemer, de horecaondernemer, de grote of de kleine ondernemer; allemaal dragen ze bij aan een levendig Roerdalen en vormen ze het Roerdalen van vandaag en van de toekomst.

We zien als coalitie dat er in het belang van het Roerdalen van de toekomst verder geïnvesteerd moet worden in een gezond ondernemersklimaat. Immers ook hier betekent stilstand achteruitgang. Investeren in een gezond ondernemersklimaat betekent voor ons een nauwere samenwerking met de ondernemers en kijken naar mogelijkheden voor meer ondernemerschap in Roerdalen. Een gezond ondernemersklimaat is goed voor de lokale arbeidsmarkt en draagt bij aan de leefbaarheid in onze dorpen.

Onze focus

  • We blijven investeren in de recreatieve en toeristische ontwikkeling van Roerdalen. Onze bossen en Nationaal Park De Meinweg bieden veel mogelijkheden voor recreatie en rust. De groene kwaliteit van onze gemeente biedt volop kansen voor toeristisch ondernemerschap en ons toeristisch concept ‘Klein geluk uit Roerdalen’. Hierbij blijven we aandacht houden voor de kwetsbaarheid van onze natuur.
  • We doen onderzoek naar de mogelijkheden voor uitbreiding van onze bedrijventerreinen, bij voorkeur nabij bestaande bedrijventerreinen. Dit is een koers die wat ons betreft gewenst is voor een gezond ondernemersklimaat én bijdraagt aan het uitgangspunt investeren om te renderen.
  • We zetten in op een nadere versterking van de samenwerking en betrokkenheid met en van onze lokale ondernemers in het sociaal domein. We ervaren dat onze lokale ondernemers zich steeds meer sociaal betrokken tonen. Dit waarderen we enorm en deze betrokkenheid en samenwerking breiden we graag verder uit. 
  • Bij gelijke geschiktheid koopt de gemeente in bij lokale ondernemers.
  • We stimuleren en ondersteunen onze ondernemers in grensoverschrijdende samenwerking

7. Begroting opnieuw in balans - uitdagende financiële keuzes voor het Roerdalen van de toekomst

De actuele financiële situatie van onze gemeente en de onzekerheid over de financiële impuls vanuit de Rijksoverheid in de nabije toekomst zorgen ervoor dat we allemaal samen aan de lat staan voor Roerdalen in balans 2.0. In deze uitdagende tijd moeten wat Roerstreek Lokaal!, Democraten Roerdalen en het CDA betreft in het belang van het Roerdalen van de toekomst bezuinigingen enerzijds en belastingverhogingen anderzijds met open vizier besproken worden. Daarnaast dienen we open te staan voor mogelijke opties / investeringen die structurele inkomsten genereren door onze gemeente. De financiële situatie vraagt een aantal keuzes die niet populair zijn, maar wel noodzakelijk. Dit is een verantwoordelijkheid die wij voelen en nemen.

Onze focus

  • Samen met de raad werken we aan Roerdalen in Balans 2.0. Hierin richten we ons op een sluitende begroting voor het jaar 2025 met een meerjarige doorwerking inclusief ruimte voor nieuw beleid zonder dat we een beroep hoeven te doen op de algemene reserve.
  • Gedifferentieerde Toeristenbelasting en het afschaffen van hondenbelasting zijn beslispunten voor de begroting 2025 die tijdens Roerdalen in Balans 2.0 besproken worden.
  • Investeren om te renderen is geen tijdelijk project maar een structurele beweging die wij als coalitie noodzakelijk achten voor het Roerdalen van de toekomst. We bekijken de mogelijkheden voor het genereren van structurele inkomsten breder dan de oorspronkelijk geformuleerde doelstelling op het gebied van duurzaamheid en reclame-inkomsten.