Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van Roerdalen. Het college voert het beleidsprogramma uit dat door de gemeenteraad in hoofdlijnen wordt opgesteld.

Het college bestaat in Roerdalen uit de burgemeester en 3 wethouders. De gemeentesecretaris is de eerste beleidsadviseur van het college. Bekijk wie dit zijn in het raadsinformatiesysteem (RIS). De burgemeester en wethouders hebben elk hun eigen gebieden waar hun werk zich op richt. Deze onderwerpen bij elkaar noemen we de ‘portefeuille’. Degene die over een bepaald onderwerp gaat, wordt ‘portefeuillehouder’ genoemd. In het RIS ziet u welke wethouder welke portefeuilles heeft

Foto van de burgemeester, 3 wethouders en de gemeentesecretaris voor een witte muur, met op de grond een oranjebruin tapijt.
Het college van burgemeester en wethouders met van links naar rechts: wethouder Jan Smits, burgemeester Monique de Boer, wethouder Jan den Teuling, gemeentesecretaris Jan L'Ortije en wethouder Martijn van Helvert.

Burgemeester

De burgemeester wordt niet gekozen door de inwoners van onze gemeente, maar bij Koninklijk Besluit benoemd. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en wethouders. In het college mag de burgemeester meedoen met het nemen van besluiten, in de gemeenteraad niet.

Wethouders

De wethouders worden benoemd door de gemeenteraad. Zij maken geen deel uit van de gemeenteraad en stemmen dus ook niet mee in de raadsvergadering.

Gemeentesecretaris

De gemeentesecretaris is de directeur van de gemeentelijke organisatie. Hiermee is de gemeentesecretaris de eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders.

Besluitenlijsten en raadsinformatiebrieven

Het college van B&W werkt met verschillende documenten. Zo worden besluiten die tijdens vergaderingen worden genomen opgeschreven in besluitenlijsten. Verder adviseert het college de raad over diverse actuele ontwikkelingen via raadsinformatiebrieven. U kunt alle besluiten van B&W bekijken en raadsinformatiebrieven inzien via het Raadsinformatiesysteem (RIS). 

Gemeenteraad

Informatie over de gemeenteraad vindt u op de pagina over de gemeenteraad.

Heeft u gevonden wat u zocht?