Heeft u een kind gekregen? Doe dan binnen drie werkdagen geboorteaangifte in de gemeente waar het kind is geboren.

Hoe werkt het?

De vader, moeder of duomoeder van het kind doet de geboorteaangifte. Als dit niet kan, mag een van de volgende personen de aangifte doen:

  • iemand die bij de geboorte aanwezig was
  • de eigenaar of een medebewoner van het huis waarin het kind is geboren
  • een medewerker van de instelling waar het kind is geboren, bijvoorbeeld het ziekenhuis

Na de geboorte heeft u drie werkdagen de tijd om de geboorteaangifte te doen. De geboortedag zelf telt niet mee. Loopt de termijn af op zaterdag, zondag of een feestdag? Dan kunt u de werkdag erna nog aangifte doen.

Ouderschap

Een man wordt vader van elk kind dat bij zijn partner wordt geboren binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen kan ook de duomoeder moeder worden volgens de wet.

Naamskeuze

Een kind krijgt automatisch de achternaam van de vader als het binnen een huwelijk of partnerschap wordt geboren. Dit geldt ook voor de achternaam van de duomoeder wanneer er geen bekende donor is. Bij het eerste kind kunt u ook kiezen voor de achternaam van de biologische moeder. Geef dit door vóór de geboorte van het kind of uiterlijk bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind.

Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u de achternaam van de vader of de duomoeder kiezen? Dan moet u eerst het kind erkennen.

Geboorteaangifte overleden kind

Is uw kind overleden na de bevalling, maar voor de geboorteaangifte? Vraag dan eerst een geboorteakte aan in de gemeente waar uw kind is geboren. Vraag daarna een overlijdensakte aan in de gemeente waar uw kind is overleden.

Is uw kind levenloos geboren? Dan kunt u een ‘Akte van geboorte (levenloos)’ laten opmaken bij de gemeente waar het kind is geboren. Het maakt niet uit hoe lang de zwangerschap heeft geduurd. Deze akte is hetzelfde als een gewone geboorteakte. De akte wordt opgenomen in het overlijdensregister. Gaat het om uw eerste kind? Dan mag u kiezen of het de achternaam van de vader of de moeder krijgt. Bij volgende kinderen hoeft u niet dezelfde achternaam te gebruiken. U kunt het levenloos geboren kind ook laten registreren bij uw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Levenloos geboren kind registreren’.

Wat moet ik doen?

Maak bij ons een afspraak als het kind in de gemeente Roerdalen is geboren.

Maak een afspraak

Neem het volgende mee naar de afspraak:

  • een geldig identiteitsbewijs van uzelf
  • een geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • als de ouders van het kind getrouwd zijn eventueel het trouwboekje
  • als het kind voor de geboorte is erkend: de erkenningsakte
  • als u de naamskeuze voor de geboorte heeft doorgegeven: de akte van naamskeuze
  • als het kind geboren is binnen een geregistreerd partnerschap of huwelijk tussen twee vrouwen met een onbekende donor: donorverklaring van Stichting Donorgegevens
  • verklaring van de arts of de verloskundige

Hoe gaat het verder?

Wij maken voor u een geboorteakte op. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van uw kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan hierin. U kunt een afschrift van de geboorteakte krijgen.

Wat kost het?

Een geboorteaangifte is gratis.

Heeft u gevonden wat u zocht?