Heeft u een kind gekregen? Doe dan binnen drie werkdagen geboorteaangifte in de gemeente waar het kind is geboren.

Hoe werkt het?

De vader, moeder of duomoeder van het kind doet de geboorteaangifte. Als dit niet kan, mag een van de volgende personen de aangifte doen:

 • iemand die bij de geboorte aanwezig was
 • de eigenaar of een medebewoner van het huis waarin het kind is geboren
 • een medewerker van de instelling waar het kind is geboren, bijvoorbeeld het ziekenhuis

Na de geboorte heeft u drie werkdagen de tijd om de geboorteaangifte te doen. De geboortedag zelf telt niet mee. Loopt de termijn af op zaterdag, zondag of een feestdag? Dan kunt u de werkdag erna nog aangifte doen.

Ouderschap

Een man wordt vader van elk kind dat bij zijn partner wordt geboren binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen kan ook de duomoeder moeder worden volgens de wet.

Naamskeuze

Een kind krijgt automatisch de achternaam van de vader als het binnen een huwelijk of partnerschap wordt geboren. Dit geldt ook voor de achternaam van de duomoeder wanneer er geen bekende donor is. Bij het eerste kind kunt u ook kiezen voor de achternaam van de biologische moeder. Geef dit door vóór de geboorte van het kind of uiterlijk bij de geboorteaangifte (let op: tijdens de geboorteaangifte kan dit alleen op afspraak op het gemeentehuis, niet digitaal). Alle volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind.

Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u de achternaam van de vader of de duomoeder kiezen? Dan moet u eerst het kind erkennen.

Geboorteaangifte overleden kind

Is uw kind kort na de geboorte in Roerdalen overleden, dan kunt hiervan zelf aangifte doen. De uitvaartonderneming kan dit ook voor u doen. Bel ons en vraag naar de burgerlijke stand. U wordt meteen geholpen. Er wordt dan een geboorteakte (in gemeente van geboorte) en een overlijdensakte opgemaakt. De gegevens van uw kind worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). 

Is uw kind levenloos geboren? Dan kunt u een ‘Akte van geboorte (levenloos)’ laten opmaken bij de gemeente waar het kind is geboren. Het maakt niet uit hoe lang de zwangerschap heeft geduurd. U kunt de voor- en achternamen van uw kind in de akte laten opnemen, en die van u en uw partner. U kunt uw kind ook laten bijschrijven in uw trouwboekje. Als u dat wilt, kan de informatie uit de akte ook worden verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Levenloos geboren kind registreren’.

Voor de geboorteaangifte van een overleden kind heeft u nodig:

 • een verklaring van overlijden. Deze krijgt u van de arts
 • uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
 • eventueel uw trouwboekje

Wat moet ik doen?

U kunt, als het kind in de gemeente Roerdalen is geboren, de geboorteaangifte online doorgeven. Of u maakt een afspraak via de knop hieronder. U heeft voor zowel de online aangifte als de afspraak nodig: 

 • een geldig identiteitsbewijs van uzelf
 • een geldig identiteitsbewijs van de moeder
 • als de ouders van het kind getrouwd zijn eventueel het trouwboekje
 • als het kind voor de geboorte is erkend: de erkenningsakte. Let op: bent u ongehuwd en heeft er geen erkenning plaatsgevonden voor de geboorte? En wilt u bij de geboorteaangifte het kind erkennen en de achternaam kiezen? Dan kunt u de aangifte niet digitaal doorgeven. Maak dan een afspraak op het gemeentehuis via de knop hieronder. 
 • als u de naamskeuze voor de geboorte heeft doorgegeven: de akte van naamskeuze
 • als het kind geboren is binnen een geregistreerd partnerschap of huwelijk tussen twee vrouwen met een onbekende donor: donorverklaring van Stichting Donorgegevens(externe link)
 • verklaring van de arts of de verloskundige

Geboorteaangifte online doorgeven

Maak een afspraak

Hoe gaat het verder?

Wij maken voor u een geboorteakte op. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van uw kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan hierin. U kunt een afschrift van de geboorteakte krijgen.

Binnen 4 weken na de aangifte (meestal sneller) ontvangt u de persoonslijst van uw kind. Dat is een overzicht van de geregistreerde gegevens. Daarop vindt u ook het burgerservicenummer (BSN).

Wat kost het?

Een geboorteaangifte is gratis.

Heeft u gevonden wat u zocht?