Door een kind te erkennen, wordt wettelijk erkend dat u de ouder bent. U kunt een kind erkennen tijdens de zwangerschap, bij de geboorte, of erna. U hoeft niet de biologische ouder te zijn.

U kunt het kind al erkennen tijdens de zwangerschap (erkenning ongeboren vrucht). Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte, maar alleen als er nog geen twee ouders in de geboorteakte staan. Bent u de biologische vader? Dan kunt u de erkenning later niet ongedaan maken.

Wat moet ik doen?

Maak een afspraak

Is het de eerste erkenning van een ongeboren vrucht voor een koppel? Dan moeten beide partners bij de erkenning aanwezig zijn. Is het de tweede erkenning van hetzelfde paar? Dan kan degene die zwanger is, de erkenner machtigen om aangifte te doen. Degene die zwanger is hoeft dan dus niet persé aanwezig te zijn bij de erkenning. 

Breng het volgende mee:

  • een geldig identiteitsbewijs van uzelf
  • een geldig identiteitsbewijs van de biologische moeder
  • is het kind twaalf jaar of ouder? Dan ook een geldig legitimatiebewijs van het kind zelf
  • is het kind zestien jaar of ouder? Dan moet hij/zij persoonlijk meekomen
  • komt u als vader of duomoeder zonder de biologische moeder? Dan heeft u schriftelijke toestemming van de biologische moeder nodig. De moeder zet daarin haar naam en handtekening. Neem in dat geval ook een kopie van het identiteitsbewijs van de moeder mee (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)

Naamskeuze

U kunt kiezen of uw eerste kind de achternaam van de moeder, vader of duomoeder krijgt. Elk volgend kind uit dezelfde relatie krijgt dezelfde achternaam als het eerste kind. Als u geen keuze maakt, krijgt uw kind automatisch een achternaam. Het hangt van uw gezinssituatie af welke achternaam uw kind automatisch krijgt. 

Vanaf 1 januari 2024 kunnen ouders voor de achternaam van de moeder, die van de andere ouder (vader / duomoeder) of voor een combinatie van deze 2 achternamen kiezen. De keuze voor een dubbele achternaam wordt gemaakt voor het eerste kind dat wordt geboren op of na 1 januari 2024. Deze (gekozen) dubbele achternaam geldt dan voor alle volgende kinderen in dezelfde relatie. 

Overgangsrecht naamskeuze

Ouders kunnen alsnog kiezen voor een combinatie van de 2 achternamen van de ouders als hun oudste kind op óf na 1 januari 2016 maar vóór 1 januari 2024 is geboren. Let op: deze overgangsregeling geldt alleen als het oudste kind op of na 1 januari 2016 is geboren. Ouders die gebruik willen maken van dit overgangsrecht, moeten deze keuze in 2024 doen. Vanaf 1 januari 2024 hebben zij dus één jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen voor al hun kinderen. 

Wilt u meer weten over het kiezen van een dubbele achternaam voor uw eerste kind dat in 2024 wordt geboren? Verwacht u een tweede (of volgend) kind in 2024 en is uw oudste kind op of na 1 januari 2016 geboren? Meer informatie over het kiezen van een dubbele achternaam vindt u op de website van de (externe link)Rijksoverheid(externe link).

Hoe gaat het verder?

U krijgt direct een afschrift van de erkenningsakte mee.

Wat kost het?

Het erkennen van een kind is gratis.

Ouderlijk gezag

Het gezag wordt meteen bij de erkenning geregeld. Bent u ongehuwd en hebt u geen geregistreerd partnerschap? Dan zegt u bij de erkenning wat u wilt met het gezag over het (ongeboren) kind. U kunt ervoor kiezen dat de moeder en de erkenner automatisch allebei het gezag over het kind hebben. Wilt u dat alleen de moeder het gezag heeft? Dan wordt bij de erkenning vastgelegd dat alleen de moeder het gezag over het kind heeft.

Heeft u gevonden wat u zocht?