De burgerlijke stand maakt en bewaart akten van belangrijke gebeurtenissen. Denk aan geboorte, huwelijk, geregistreerd partnerschap, echtscheiding en overlijden. U kunt een afschrift of uittreksel van een akte aanvragen bij de gemeente waar de akte is gemaakt. Een ouder, echtgenoot, erfgenaam en/of bloedverwant kan een aanvraag doen voor gegevens van een ander persoon. Voor stamboomonderzoek wordt geen afschrift burgerlijke stand afgegeven. 

Wat moet ik doen?

Online

Vraag de akte of het afschrift online aan (inloggen met DigiD). U betaalt meteen online via iDeal.

Online aanvragen

Aan de balie

Maak een afspraak. Geef hierbij aan welke akte of afschrift u nodig heeft en de gegevens (namen, datum) van de gebeurtenis. Wij zorgen dan dat de akte of afschrift klaar ligt als u naar de afspraak komt. Zonder deze informatie kunnen we u de akte of het afschrift niet meteen meegeven. Neem uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

U betaalt aan de balie contant of per pin.

Via e-mail

Woont u in het buitenland? Vraag de akte of het afschrift aan door ons een e-mail te sturen. Het e-mailadres vindt u op de contactpagina. Vermeld in uw e-mail waarom u het afschrift of uittreksel nodig heeft en uw naam en adresgegevens. U ontvangt van ons een e-mail met een factuur. Zodra u die heeft betaald, sturen wij u het afschrift of uittreksel toe.

Hoe gaat het verder?

Vraagt u het afschrift of uittreksel online of schriftelijk aan? Dan sturen we het u binnen vijf werkdagen per post toe.  Komt u naar het gemeentehuis? Dan krijgt u het meteen mee.

Wat kost het?

Een afschrift of uittreksel burgerlijke stand kost € 16,60.

Iemand machtigen

Wilt u iemand machtigen het afschrift of uittreksel voor u aan te vragen? Dan komt de gemachtigde naar de afspraak in het gemeentehuis. Hij of zij neemt het volgende mee:

De persoon die u machtigt moet achttien jaar of ouder zijn. Let op: geef vooraf duidelijk aan voor wie de gemachtigde het afschrift of uittreksel aanvraagt! Wij kunnen het juiste afschrift of uittreksel dan vóór uw bezoek opvragen in het archief.

Wat is het verschil tussen een afschrift en een uittreksel?

Een afschrift is een kopie van de akte. Hierop staat een stempel en de handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Op een uittreksel staan alleen de persoonsgegevens van degene waar het over gaat. 

Heeft u gevonden wat u zocht?