Trouwen in het buitenland

Wilt u als Nederlander in het buitenland trouwen? Dan heeft u soms een Verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Hierin staat dat u nog niet getrouwd bent en dat u bevoegd bent om te trouwen. U kunt deze verklaring bij ons aanvragen.

Wat moet ik doen?

  • Woont u op dit moment in Nederland? Vraag de verklaring dan aan bij uw gemeente. Als u in Roerdalen woont, maakt u eerst een afspraak.
  • Woonde u in het verleden in Nederland, maar nu niet meer? Vraag de verklaring dan aan bij de gemeente waar u het laatst ingeschreven stond.
  • Woont u op dit moment niet in Nederland en heeft u hier nooit gewoond? Vraag de verklaring dan aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u gaat trouwen.

Wat heb ik nodig?

  • een geldig identiteitsbewijs van u en uw partner
  • een recent afschrift van de geboorteakte van u en uw partner
  • als u eerder getrouwd bent geweest: een echtscheidingsakte of overlijdensakte
  • als u en/of uw partner in het buitenland woont: een bewijs uit dat land met daarop uw woonplaats, nationaliteit en burgerlijke staat

Belangrijk: geldigheid van buitenlandse documenten

  • Wij moeten kunnen zien dat buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren. Vraag vooraf bij ons na of dit nodig is. Moet u documenten legaliseren? Kijk dan op de pagina ‘Handtekening legaliseren’ hoe u dat doet.
  • Lever buitenlandse documenten aan in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Zijn uw documenten opgemaakt in een andere taal? Laat ze dan eerst vertalen door een in Nederland beëdigde vertaler. Een beëdigde vertaler vindt u op bureauwbtv.nl.

Hoe gaat het verder?

Als u de juiste documenten meebrengt, kunnen we de Verklaring van huwelijksbevoegdheid meteen voor u maken.

Wat kost het?

Het aanvragen van een Verklaring van huwelijksbevoegdheid kost € 22,90.