Voor het plaatsen van een gok- of kansspelautomaat  heeft u een aanwezigheidsvergunning nodig. De leverancier van de automaat vraagt die aan, namens de exploitant van de horeca-inrichting. Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast of een videospel, heeft u geen vergunning nodig.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van een aanwezigheidsvergunning gelden de volgende voorwaarden:

  • Alleen horecabedrijven met een geldige Alcoholwetvergunning kunnen de vergunning aanvragen.
  • Het bedrijf waar u de automaat van huurt is in het bezit van een exploitatievergunning die is afgegeven door de Kansspelautoriteit(externe link).
  • Het bedrijf waar u de automaat van huurt is in het bezit van een modeltoelating.
  • Heeft u een horecabedrijf? Dan mag u geen andere activiteiten aanbieden, zoals een bowlingcentrum.

Heeft u de automaat niet gehuurd, maar bent u zelf eigenaar? Dan moet u zelf de exploitatievergunning en modeltoelating voor de automaat aanvragen bij de Kansspelautoriteit(externe link).

Als eigenaar van een kansspelautomaat heeft u een aantal verantwoordelijkheden. Zo moet u maatregelen treffen om kansspelverslaving te voorkomen. Ook moet u ervoor zorgen dat uw bezoekers verzekerd zijn van een eerlijk spel in een veilige omgeving. Kijk hiervoor op de website van de Kansspelautoriteit(externe link).

Hoe gaat het verder?

Wij laten u binnen acht weken weten of u de aanwezigheidsvergunning krijgt. We kunnen deze termijn met acht weken verlengen.

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken.

Wijzigingen doorgeven

Verandert het aantal automaten in uw bedrijf of krijgen de automaten een andere eigenaar? Geef dat dan aan ons door. Kijk voor de contactinformatie op de contactpagina.

Andere benodigde vergunningen

Als eigenaar van een horecabedrijf heeft u ook een exploitatievergunning nodig om het bedrijf te mogen openen. Heeft u deze nog niet? Kijk dan op de pagina Exploitatievergunning.

Heeft u een horecabedrijf en wilt u alcohol schenken? Vraag dan een Alcoholwetvergunning aan.

Wat kost het?

Kosten voor de aanvraag van een aanwezigheidsvergunning voor onbepaalde tijd:

  • voor één kansspelautomaat: € 226,50
  • Voor twee kansspelautomaten: € 317,00

Heeft u gevonden wat u zocht?