Een evenement is een activiteit die voor het publiek toegankelijk is. Wilt u een groot evenement organiseren? Dan vraagt u een evenementenvergunning aan. Dit kan alleen in de gemeente waar u het evenement wilt houden. Een klein evenement hoeft u alleen te melden bij de gemeente.

Hoe werkt het?

Binnen de gemeente zijn er 3 soorten evenementen:

 • A-evenementen: evenementen met een laag risico. Hiervoor doet u een melding;
 • B- evenementen: evenement met bezoekers van binnen en buiten de gemeente. Het evenement heeft een lokale of regionale uitstraling. Er is een gemiddeld risico op incidenten. Hiervoor vraagt u een vergunning aan;
 • C- evenementen: groot evenement dat bekend is buiten de regio. Er komen veel bezoekers van buiten de gemeente. Er is een verhoogd risico op incidenten. Hiervoor vraagt u een vergunning aan.

De categorie bepaalt hoe ver van tevoren u de aanvraag moet indienen. Twijfelt u? Bel dan het Servicecentrum MER op telefoonnummer 0475 25 51 00.

 • Voor een A-evenement doet u 8 weken voor het begin van het evenement een melding.
 • Voor een B-evenement vraagt u 14 weken voor het begin van het evenement een vergunning aan.
 • Voor een C-evenement vraagt u 26 weken voor het begin van het evenement een vergunning aan.

Wat moet ik doen?

 • Vul het ‘Meld- en aanvraagformulier evenementen' in. Op het formulier vindt u een overzicht van alles wat u mee moet sturen. Eventuele tekeningen moeten voldoen aan het voorbeeld op het formulier. In de Nadere regels evenementen Roerdalen 2020(externe link) leest u waaraan u moet voldoen voor het organiseren van een evenement.
 • Als u het formulier en de bijlage heeft ingevuld, is duidelijk tot welke categorie uw evenement behoort. Zo weet u wanneer u uw aanvraag uiterlijk moet indienen. Houdt rekening met deze indieningstermijn. 
 • Stuur het ingevulde formulier inclusief alle documenten naar ons op. Dat zijn alle documenten uit het overzicht op het meld- en aanvraagformulier, én de bijlage. Ons adres vindt u op de contactpagina.

Met het Meld- en aanvraagformulier evenementen dient u tegelijkertijd ook een melding op basis van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen(externe link) in. Deze hoeft u bij het organiseren van een evenement dan niet meer apart in te dienen. 

Het kan zijn dat u nog andere vergunningen, ontheffingen of toestemmingen nodig heeft om een evenement te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een parkeerontheffing. Die vraagt u apart bij ons aan. Neem voor meer informatie contact met ons op. 

Wat kost het?

U vindt de kosten in de legesverordening(externe link).

Hoe lang duurt het?

 • Melding A-evenement: u ontvangt bericht als wij uw melding hebben ontvangen.
 • Vergunning B en C-evenement: wij toetsen uw aanvraag aan alle geldende wetten en regels. U hoort dit binnen 16 weken. 

Bezwaar

Bent u het niet eens met onze beslissing over een B of C evenement? Dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken. Tegen een A- evenement kunt u geen bezwaar maken.

Alcohol schenken tijdens evenement

Als u tijdens een evenement alcohol wilt schenken en verkopen heeft u een ontheffing nodig van de gemeente. Voor het schenken en verkopen van alcohol tijdens een evenement gelden de volgende voorwaarden:

 • u mag geen alcohol schenken en verkopen aan kinderen jonger dan 18 jaar;
 • tijdens het evenement mag u geen sterke drank (>15% alcohol) schenken en verkopen;
 • de persoon die de leiding heeft over de alcohol is minimaal 21 jaar en heeft geen strafblad.
 • als u alcohol schenkt op een besloten feest, hoeft u geen drank- en horecavergunning of ontheffing aan te vragen

U vraagt de ontheffing bij ons aan met onderstaand formulier. Stuur het volgende mee:

 • een schriftelijke toelichting van uw verzoek tot ontheffing. Hierin beschrijft u het evenement waar u alcohol wilt schenken.
 • een kopie van uw geldige identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) 

Ons adres vindt u op de contactpagina. Wij laten u binnen acht weken weten of u de ontheffing krijgt. Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken

Incidentele festiviteit

U mag een paar keer per jaar een festiviteit organiseren in uw horecabedrijf, recreatiebedrijf of verenigingsgebouw. Denk hierbij aan een muziekoptreden in een café of een personeelsfeest in een horecabedrijf. Wilt u een incidentele festiviteit organiseren? Dan meldt u dit uiterlijk 1 week van tevoren bij de gemeente. Geef ook een omschrijving van de activiteiten, de datum en het tijdstip en de verwachte geluidsproductie door. Daarvoor kunt u onderstaand formulier gebruiken. Stuur het ingevulde formulier naar ons op. Ons adres vindt u op de contactpagina.

Evenementen en natuur

Als u een evenement organiseert, kan dit gevolgen hebben voor de natuur. Daarom moet uw evenement voldoen aan de regels voor de bescherming van de natuur. In onderstaande flyer leest u waar u rekening mee moet houden.

Materialen lenen

Wij bieden verschillende materialen aan die u nodig kunt hebben tijdens een evenement, of voor de opbouw ervan. Kijk op de pagina Materialen lenen welke materialen beschikbaar zijn en hoe het werkt.

Meer informatie en vragen

Heeft u nog vragen over het organiseren van evenementen? Bel ons dan op telefoonnummer 0475 25 51 00 of mail naar info@roerdalen.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?