Een mantelzorger zorgt langere tijd intensief en onbetaald voor iemand anders. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van ziekte, ouderdom, een psychische aandoening of een handicap. De mantelzorger kan de lichamelijke verzorging op zich nemen, maar ook regeltaken.

Bent u mantelzorger of wordt u geholpen door een mantelzorger? Dan zijn er veel dingen die op u af komen. Over al deze onderwerpen kunt u informatie vinden op internet. Kijk maar eens op rijksoverheid.nl, regelhulp.nl en mantelzorg.nl.

Mantelzorg is dankbaar werk. Maar het zorgen voor de ander kan ook betekenen dat uw eigen leven hier helemaal door in beslag wordt genomen. De balans tussen het zorgen voor de ander en de zorg voor uzelf raakt dan uit evenwicht. Geldt dat voor u? Dan kan de mantelzorgondersteuner van het Sociaal Team Roerdalen u helpen. 

Mantelzorgondersteuner

Jane Killaars is mantelzorgondersteuner bij het Sociaal Team Roerdalen. U kunt bij haar terecht voor informatie en advies. Bijvoorbeeld over mogelijkheden om zorg tijdelijk uit handen te geven, of andere vormen van ondersteuning. Maar u mag ook bellen als u uw verhaal kwijt wilt of behoefte heeft om uw zorgen te delen. U kunt Jane Killaars bereiken via telefoonnummer 06 52 66 92 00. U kunt ook een e-mail sturen: janekillaars@proteion.nl.Meer informatie over mantelzorg in onze gemeente vindt u op:

Spreekuur mantelzorg

Het Sociaal Team heeft een spreekuur speciaal voor mantelzorgers. U kunt zonder afspraak binnen lopen. De ondersteuning is gratis. U kunt er terecht voor informatie en advies over alles dat met zorgen voor een ander te maken heeft. Het spreekuur mantelzorg is elke woensdag van 14.00 tot 15.30 uur bij Cultureel Centrum De Beuk, Heerbaan 24 in Posterholt. Wilt u graag komen, maar lukt het niet? Stuur dan een e-mail naar info@sociaalteamroerdalen.nl. We plannen dan samen met u een afspraak. Dat kan bij De Beuk zijn, maar ook bij u thuis. 

Mantelzorgwaardering

Omdat wij mantelzorg enorm waarderen, willen wij mantelzorgers graag wat extra’s geven. Zij kunnen tussen 1 april en 31 december de ‘Mantelzorgwaardering’ aanvragen. Lees meer informatie over de Mantelzorgwaardering.

Zorgvrijwilligers

Zorgvrijwilligers in Roerdalen bieden hulp en ondersteuning aan mensen met een chronische ziekte, lichamelijk beperking of iemand die eenzaam is. Jong, oud én hun mantelzorgers kunnen een beroep doen op een vaste zorgvrijwilliger. De zorgvrijwilliger kan bijvoorbeeld:

  • Een wandeling met u maken
  • Een praatje komen maken
  • Met u meegaan naar de dokter
  • Bij u aanwezig zijn, zodat uw partner eens weg kan

Heeft u een zorgvrijwilliger nodig of heeft u zelf belangstelling om zorgvrijwilliger te worden? Neem dan contact op met Jane Killaars via 06 52 66 92 00 of  janekillaars@proteion.nl. Kijk ook eens op proteion.nl.

Pre-mantelzorgwoning

Wilt u zich voorbereiden op een toekomstige mantelzorgsituatie? In bepaalde situaties is het mogelijk om zonder zorgindicatie een mantelzorgwoning te realiseren. Dat is een tijdelijke woning, die bijvoorbeeld in de tuin van de mantelzorger of de hulpbehoevende wordt gezet. De mantelzorger en hulpbehoevende wonen daardoor dichtbij elkaar. Zo kan de mantelzorger snel inspringen wanneer dat nodig is. Dit heet pre-mantelzorg. Daar zijn wel een aantal regels aan verbonden. Er moet bijvoorbeeld een sociale relatie tussen de hoofdbewoners en de bewoners van de pre-mantelzorgwoning zijn en een van de bewoners is toekomstige mantelzorger. Ook moet de pre-mantelzorgwoning aangepast zijn aan de toekomstige zorgbehoefte. Voor meer informatie zie de beleidsregel pre-mantelzorgwoningen Roerdalen 2022 op overheid.nl

Melden van personen die zorg nodig hebben

Heeft een naaste snel psychische hulp nodig of maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving? Lees op de pagina ‘Melden van personen die zorg nodig hebben’ hoe u dit kunt melden.”

Heeft u gevonden wat u zocht?