Jane Killaars is mantelzorgondersteuner bij het sociaal team Roerdalen. Als u mantelzorger bent, kunt u bij haar terecht voor informatie en advies over alles dat met zorgen voor een ander heeft te maken. Maar u mag haar ook bellen als u gewoon uw verhaal kwijt wilt. In dit interview vertelt Jane er meer over. 

Sociaal team

Twee jaar is ze nu mantelzorgondersteuner bij het sociaal team Roerdalen, Jane Killaars. “Ik heb wel even tijd nodig gehad om mijn draai te vinden,” vertelt ze. “Mijn voorganger had een groot netwerk in Roerdalen maar ik kende hier niemand. Ik woon namelijk niet in Roerdalen. Maar inmiddels heb ik mijn baan op mijn eigen manier ingevuld. Ik merk dat steeds meer inwoners me weten te vinden. Daarbij zijn mijn collega’s van het sociaal team Roerdalen een fijne groep mensen. Ik kan altijd bij hen terecht.”

Allerlei vragen

“Mensen komen bij mij met allerlei vragen,” zegt Jane. “Denk aan hulp bij het aanvragen van bijvoorbeeld een regeling van de gemeente. Of informatie over de ziekte of beperking van degene voor wie ze zorgen. En vragen over welke hulp en ondersteuning er is. Maar het kan ook gaan over mantelzorgwoningen of respijtzorg. Hierbij neemt iemand de zorg tijdelijk over zodat de mantelzorger even bij kan komen. Ik ga met alle vragen aan de slag. Als ik het zelf niet kan regelen of oplossen, bespreek ik het met mijn collega’s van het sociaal team. Er is altijd wel iemand die kan helpen.”

Luisteren

“Behalve voor praktische zaken kunnen mensen ook bij mij terecht als ze hun verhaal kwijt willen. Want mantelzorgen kan echt zwaar en ingewikkeld zijn. Een vraag als ‘Hoe gaat het met u?’ kan veel losmaken. Dat vind ik belangrijk, dat daar ruimte voor is. Het geeft mij ook veel voldoening als ik iemand kan helpen door gewoon te luisteren. Ik ga bijvoorbeeld elke twee maanden bij een mantelzorger in Roerdalen langs. Hij zorgt voor zijn vrouw en hij vindt het prettig zijn verhaal af en toe kwijt te kunnen. Dat vind ik mooi aan mijn baan, dat ik iemand daar écht mee help.” 

Wandeling

In Roerdalen is van alles geregeld voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld de Mantelzorgwaardering en de Dag van de Mantelzorg. Hierover leest u meer op de website van de gemeente: www.roerdalen.nl/mantelzorg. Sinds begin dit jaar is er het spreekuur mantelzorg. Elke woensdag van 14.00 tot 15.30 uur bij Cultureel Centrum De Beuk in Posterholt. “En er is iets nieuws,” vertelt Jane. “Elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur maak ik een wandeling met mantelzorgers. Dat is vanaf het adres Heerbaan 24 in Posterholt, naast De Beuk. Tijdens het wandelen delen we onze verhalen. Ga een keer mee!” 

Contact

Bent u mantelzorger en heeft u vragen? Of wilt u graag een keer praten over waar u tegenaan loopt? U kunt Jane Killaars bellen via telefoonnummer 06 52 66 92 00. Of stuur een e-mail: info@sociaalteamroerdalen.nl

Foto: Anki Riteco