Bent u geslaagd voor uw rijbewijs? Of heeft u een categorie-uitbreiding of code 95 erbij gekregen? Vraag dan een nieuw rijbewijs bij ons aan. Ook als uw oude rijbewijs bijna verloopt of verlopen is, vraagt u een nieuw rijbewijs aan. 

Wat moet ik doen?

Digitaal aanvragen

Als u al een rijbewijs heeft, kunt u digitaal uw rijbewijs aanvragen via de website van de RDW. Voor een digitale aanvraag moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van gemeente Roerdalen
 • U wilt uw rijbewijs vernieuwen of uitbreiden met een extra categorie
 • U heeft een smartphone met NFC-chip (android 7.0 of hoger/ iPhone 7 of hoger met IOS13)
 • U heeft de DigiD app op uw smartphone en heeft daarop de ID-check of inloggen met een identiteitskaart of rijbewijs (met pincode) heeft toegevoegd

Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Of is het rijbewijs kwijt of gestolen? Dan kunt u uw rijbewijs alleen aanvragen aan de balie in het gemeentehuis. 

Hoe werkt het?

 • Laat een pasfoto maken bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines vindt u via de locatiewijzer op de website van de RDW
 • Bij de fotograaf zet u ook uw handtekening. De fotograaf stuurt digitaal uw foto en handtekening naar de RDW
 • Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via de website van de RDW
 • U krijgt 2 werkdagen na de aanvraag een e-mail als uw nieuwe rijbewijs klaar ligt op het gemeentehuis. U kunt uw rijbewijs dan persoonlijk en zonder afspraak ophalen 

Let op! U Betaalt dus twee keer kosten, 1 keer voor het maken van de foto en daarna voor de aanvraag van het rijbewijs. 

Aanvragen op het gemeentehuis

Voor de aanvraag komt u persoonlijk bij ons langs. Maak hiervoor eerst een afspraak. De aanvraagdatum geldt als ingangsdatum van het nieuwe rijbewijs.

Maak een afspraak

U kunt uw nieuwe rijbewijs na vijf werkdagen bij ons ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U kunt uw nieuwe rijbewijs niet door iemand anders laten ophalen. Kom dus persoonlijk bij ons langs. Neem uw oude rijbewijs mee en lever dit in.

Spoed

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hieraan zijn extra kosten verbonden (zie het kopje 'Wat kost het?'). Als u de afspraak maakt vóór 14.00 uur ’s middags, kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag ophalen. U kunt het rijbewijs gegarandeerd na 2 werkdagen ophalen. Bent u uw oude rijbewijs kwijt? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Wat moet ik meenemen?

Neem het volgende mee naar de afspraak:

 • een recente pasfoto, niet ouder dan 6 maanden (kijk op rijksoverheid.nl voor pasfoto eisen)
 • geld of uw bankpas. U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag
 • vraagt u uw eerste rijbewijs aan? Neem dan een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee
 • bij het verlengen van uw rijbewijs moet u uw oude rijbewijs meenemen. Dit geldt ook voor uw scooter (AM-)rijbewijs. Is het rijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee

Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. U kunt zelf de diefstal of vermissing van uw rijbewijs registreren. U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak via onderstaande knop. Bij deze aanvraag ondertekent u een verklaring van vermissing. Raakt u uw rijbewijs kwijt in het buitenland? Dan moet u wel aangifte doen. Dat kan bij de politie ter plaatse.

Afspraak maken vermissing rijbewijs

Wat kost het?

Tarieven aanvraag rijbewijs
ProductPrijs
Aanvraag rijbewijs€ 51,10
Spoedaanvraag€ 39,65 extra
Oude rijbewijs verloren of gestolen€ 27,60 extra

Hoe lang is het rijbewijs geldig?

Geldigheid rijbewijs
SituatieGeldigheid
Jonger dan 65 jaar10 jaar
65 - 70 jaarTot uw 75ste verjaardag
Ouder dan 70 jaarMaximaal 5 jaar
Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus)Maximaal 5 jaar*

*Leeftijd speelt bij rijbewijs C en D geen rol.

Rijbewijs voor jongeren tot achttien jaar

Vanaf uw zeventiende jaar kunt u uw rijbewijs halen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als u op uw zeventiende uw rijbewijs haalt, moet u tot uw achttiende rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Dit kan bijvoorbeeld een van uw ouders zijn. U volgt hierbij de volgende stappen:

Bromfietsrijbewijs

Als u een bromfietsrijbewijs aanvraagt, gelden dezelfde regels als bij een gewoon rijbewijs. Heeft u al een autorijbewijs (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan wordt het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Gezondheidsverklaring

Het is belangrijk dat u gezond bent als u aan het verkeer deelneemt. Soms heeft u daarom een Gezondheidsverklaring nodig voor het aanvragen of verlengen van een auto-rijbewijs. In de volgende situaties heeft u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • u vraagt voor de eerste keer een rijexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs
 • u wilt uw rijbewijs C of D halen of dit verlengen
 • u heeft een medische beperking
 • uw rijbewijs is ingenomen
 • u bent 75 jaar of ouder

Het invullen van deze verklaring doet u het snelst via de website van het CBR. U vindt hier ook meer informatie over de gezondheidsverklaring. En over de medische keuring die soms nodig is. Het formulier kost € 44,50. U kunt geen papieren versie meer kopen bij de gemeente, behalve als u 70 jaar of ouder bent. Maak dan wel eerst een afspraak. De papieren versie koopt u via de webshop van het CBR of op de CBR-examenlocaties. En voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra. 

Rijbewijs met DigiD inlogfunctie

Elk nieuw rijbewijs heeft een inlogfunctie voor DigiD. U kunt ervoor kiezen om, in plaats van met een code, in te loggen met uw rijbewijs. Tijdens het inloggen scant de DigiD app via de NFC-lezer op een telefoon of tablet de gegevens van de chip op het rijbewijs of identiteitskaart.

Hoe werkt het?   

 • Binnen 5 werkdagen na het ophalen van het rijbewijs komt er een brief van DigiD. Indien u deze niet krijgt kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen.
 • U kunt uw rijbewijs daarna gebruiken om online in te loggen. Met de code die u ontvangt maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Heeft u gevonden wat u zocht?