Wilt u als Nederlander trouwen in het buitenland? Dan heeft u soms een Verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Hierin staat dat u volgens de wet mag trouwen. U kunt deze verklaring bij ons aanvragen.

Wat moet ik doen?

  • Woont u op dit moment in Nederland? Vraag de verklaring dan aan bij uw gemeente. Woont u in Roerdalen, neem dan telefonisch contact met ons op.
  • Woonde u in het verleden in Nederland, maar nu niet meer? Vraag de verklaring dan aan bij de gemeente waar u het laatst ingeschreven stond.
  • Woont u op dit moment niet in Nederland en heeft u nooit in Nederland gewoond? Vraag de verklaring dan aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u gaat trouwen.

Wat heb ik nodig?

  • een geldig identiteitsbewijs van u en uw partner
  • een recent afschrift van de geboorteakte van u en uw partner 
  • als u eerder getrouwd bent geweest: een echtscheidingsakte (van uw laatste huwelijk) of overlijdensakte (van uw laatste huwelijkspartner). 
  • als u en/of uw partner in het buitenland woont: een bewijs uit dat land met daarop de woonplaats, nationaliteit en burgerlijke staat

Belangrijk: geldigheid van buitenlandse documenten

  • Wij moeten kunnen zien dat buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren. Vraag vooraf bij ons na of dit nodig is. Moet u documenten legaliseren? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid(externe link) hoe u dat doet.
  • Lever buitenlandse documenten aan in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Zijn uw documenten opgemaakt in een andere taal? Laat ze dan eerst vertalen door een in Nederland beëdigde vertaler. Een beëdigde vertaler vindt u op bureauwbtv.nl(externe link).

Hoe gaat het verder?

We bespreken telefonisch met u welke documenten u nodig heeft voor de aanvraag. Woont u in de buurt, dan kunt u deze bij ons afgeven. Woont u verder weg, dan vragen wij u de documenten naar ons op te sturen.

Wij beoordelen uw documenten. Afhankelijk van de situatie kan het tot maximaal vier weken duren totdat wij de verklaring van huwelijksbevoegdheid afgeven. U kunt de verklaring komen ophalen. Woont u verder weg, dan sturen wij deze naar u op.

Wat kost het?

Het aanvragen van een Verklaring van huwelijksbevoegdheid kost € 29,00.

Heeft u gevonden wat u zocht?