Wilt u vuurwerk afsteken? Dit mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Zorg er wel voor dat dit veilig gebeurt, ook voor de omstanders. Aan het gebruik van vuurwerk en de verkoop ervan zijn regels verbonden. 

Vuurwerkoverlast?

In onze gemeente zijn geen vuurwerkvrije zones. Het is wel verboden om vuurwerk op een openbare plaats te gebruiken als dat gevaar, schade of overlast veroorzaakt of kan veroorzaken.

Overlast of schade

Als er toch overlast of schade ontstaat, kunt u dit melden:

  • Ervaart u overlast door (illegaal) vuurwerk? Bel de politie, tel. 0900 8844. Anoniem melden? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
  • Is er vuurwerkschade aan of om uw huis? Dat regelt u zelf
  • Is er schade in de openbare ruimte? Meld het aan de gemeente
  • Is er een kleine brand in een vrije omgeving (dus zonder groot gevaar voor de omgeving)? Bel de brandweer, tel. 0900 0904
  • Is er brand en/of acuut levensgevaar? Bel 112

Bij twijfel belt u altijd 112. Meer informatie vindt u op de website van de politie(externe link) en de website van de brandweer(externe link)

Vuurwerk kopen en afsteken

Op de verpakking van legaal vuurwerk(externe link) staat een minimumleeftijd van 12 of 16 jaar. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk:

  • De minimumleeftijd van 12 jaar geldt voor fop- en schertsvuurwerk. Het gaat om categorie F1 vuurwerk. Dit zijn bijvoorbeeld trektouwtjes, sterretjes, confettibommen en knalerwten. Het wordt ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop.
  • De minimumleeftijd van 16 jaar geldt voor consumentenvuurwerk. Het gaat om categorie F2 vuurwerk, zoals fonteinen en grondspringen.

De verkoop van F2 vuurwerkproducten voor consumenten kan alleen in de winkel tijdens de 3 vuurwerkverkoopdagen(externe link)

Hou rekening met elkaar

Niet iedereen vindt vuurwerk leuk of kan daar tegen. Vooral kinderen en dieren kunnen erg schrikken van vuurwerk. Vuurwerk afsteken(externe link) moet veilig gebeuren. Hou dus rekening met elkaar voor een veilige en feestelijke jaarwisseling.

Ruim afval van vuurwerk op

Het afval van vuurwerk kan gevaarlijk zijn voor kinderen, die oud vuurwerk met korte lontjes oprapen en afsteken. Dus denk aan de kinderen, maar ook aan de dieren en ruim vuurwerkafval op. Op 2 januari maakt de gemeente een veegronde. 

Zelf vuurwerk verkopen

U heeft een vergunning nodig om vuurwerk te verkopen aan particulieren. De vergunning vraagt u aan bij de gemeente. Vaak moet u zich ook houden aan de eisen voor de opslag van het vuurwerk. Voor informatie hierover en de actuele legeskosten kunt u bellen met het Servicecentrum MER, telefoonnummer 0475 25 51 00.

Meer informatie  

Kijk voor meer informatie op de webpagina van de Rijksoverheid over vuurwerk(externe link)

Heeft u gevonden wat u zocht?