Ophaaldagen van afval (ook kca en oud papier), afval scheiden, locaties en openingstijden van inzamelpunten:

Ga naar MijnAfvalwijzer

Is uw afval niet goed opgehaald? Neem dan contact op met RD Maasland. Voor informatie over aanleveren, locaties, tarieven en openingstijden milieupark kijk op de pagina milieupark.

Om de AfvalWijzer te kunnen openen, moet u eerst uw postcode en huisnummer invullen. Klik daarna op 'Ga door'. In het menu vindt u het AfvalABC. Hier kunt u gemakkelijk opzoeken onder welke afvalsoort uw afval valt. Hieronder vindt u aanvullende praktische informatie over afval(inzameling) in gemeente Roerdalen.

Afvalkalender 

Omdat steeds minder mensen de papieren afvalkalender gebruiken, krijgt u deze niet meer in uw brievenbus. Wilt u toch een papieren kalender, dan kunt u deze zelf downloaden en printen via de website www.mijnafvalwijzer.nl. U kunt daar ook een papieren kalender aanvragen. Deze valt dan binnen twee weken na aanvraag bij u in de brievenbus. Heeft u geen computer of printer of heeft u hulp nodig? Dan kunt u contact met ons opnemen via 0475-538888. Wij vragen dan een papieren kalender voor u aan.

Kosten

De tarieven voor ophalen van afval (afvalstoffenheffing) vindt u op de website van BsGW.

PMD-afvalzakken ontvangen, ophalen of terugbrengen

In onze gemeente scheiden we plastic, blik en drankkartons in aparte afvalzakken. Deze zakken worden drie keer per jaar bij u thuis geleverd. Dit gebeurt in week 5, week 23 en week 40. U ontvangt twee rollen of pakketjes per keer. 

Gratis extra PMD-zakken ophalen

Mocht dit te weinig zijn, dan kunt u gratis extra zakken afhalen op de volgende plekken:

 • Herkenbosch Containerparkje Schaapsweg (bij de sportvelden), 6075 EH
 • Melick Laco Sportcentrum Roerdalen, Apollolaan 2, 6074 EH
 • Melick Gemeenteloods, Kastanjelaan 12, 6074 NC
 • Melick Containerparkje Dorpsstraat 68a (bij de schutterij), 6074 GD
 • Montfort Sporthal Koeweide, Achter de Hoven 4, 6065 CW 
 • Montfort PLUS Montfort, Kampweg 4, 6065 CC
 • Posterholt Sporthal de Wieë, Heerbaan 22, 6061 EE 
 • Posterholt PLUS Bronswijk bij de klantenservice, Raadhuisstraat 5, 6061 EA
 • Sint Odiliënberg De Roerparel, Schaapsweg 24, 6077 CG 
 • Sint Odiliënberg Servicepunt Roerdalen, Schaapsweg 20, 6077 CG
 • Vlodrop Containerparkje Schaapweg, 6063 BA: woensdag van 16.00 tot 19.00 uur (in winter tot 18.00 uur) en zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

PMD-afvalzakken over

Heeft u afvalzakken over? Dan kunt u deze ook terugbrengen naar een van bovenstaande locaties. Lever de zakken wel netjes in, zoals u ze gekregen heeft.

Tip voor PMD inzameling

Heeft u meerdere zakken voor de plasticinzameling? Bindt deze dan zoveel mogelijk aan elkaar vast. Dit voorkomt dat ze wegwaaien. Let wel: niet aan een lantaarnpaal vastmaken. Dat maakt het inzamelen juist lastig. Zet uw zakken pas in de ochtend aan de straat. Om het scheuren van een zak door blikken tegen te gaan, kunt u twee zakken over elkaar doen.

Grof huisvuil laten ophalen

Kunt u grof huishoudelijk afval niet zelf naar de Milieustraat in Montfort brengen? Dan kunt u dit laten ophalen door RD Maasland. U kunt zich hiervoor aanmelden bij RD Maasland, tel:(0475) 59 46 32, of stuur een email. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn om een wagen vol te kunnen laden neemt RD Maasland contact met u op. Zij laten u dan weten wanneer ze het grof huisvuil bij u komen ophalen.

Kosten

De voorrijkosten voor de ophaalservice bedragen € 30,-. Daarbij komen de kosten voor de afvalverwerking. Dat is € 30,- per m3 (max. 2 m3). U betaalt dit contant en gepast aan de chauffeur van RD Maasland. U ontvangt een bon als betalingsbewijs.

Afvalbak aanvragen, vervangen of laten repareren

In Roerdalen haalt RD Maasland het huisvuil op. RD Maasland zorgt ervoor dat alle inwoners van onze gemeente een grijze en groene bak hebben. Wilt u een nieuwe afvalbak? Is uw container kapot? Of wilt u graag een grotere of kleinere afvalbak? Vraag het aan bij RD Maasland.

Incontinentiemateriaal en medisch afval

Heeft u veel medisch afval, bijvoorbeeld door incontinentie, een nierziekte of een stoma? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een gedeeltelijke vrijstelling van de afvalstoffenheffing. Vul het formulier Aanvragen van medische vrijstelling in op de website van BsGW. Laat het formulier ook ondertekenen door uw arts of specialist. Stuur het ingevulde formulier naar BsGW. U kunt eventueel ook een grotere restafvalcontainer aanvragen

Vragen

Heeft u nog vragen hierover? Neem dan contact op met BsGW.

Zelf zwerfafval inzamelen

Samen houden we Roerdalen schoon! Steeds meer inwoners willen zelf zwerfafval in hun omgeving opruimen. Dat is natuurlijk super. Verzamelt u zwerfafval? Bij de gemeenteloods kunt u gratis zakken van Nederland Schoon ophalen. Deze groene zakken zijn speciaal voor zwerfafval. U kunt bellen naar 0475 534 423 en een afspraak maken om ze op te halen in Melick. Volle zakken kunt u neerzetten bij de openbare prullenbakken. U kunt de locatie doorgeven via Fixi. U kunt bij de gemeenteloods ook afvalgrijpers lenen.

Snoeihout

Een aantal keren per jaar worden uw snoeihout, wortels of stronken tegen betaling aan huis opgehaald. Bekijk de pagina over de Snoeihoutactie voor meer informatie.

Kringloop en reparatie van spullen

Wat voor de één afval is, is voor een ander soms nog goed te gebruiken. Denk aan (tweedehands) meubels, kleding, speelgoed of elektrische apparaten.

Heeft u huisraad die u niet meer nodig heeft? Of heeft u spullen die gerepareerd moeten worden? Geef ze een tweede leven en breng ze naar een van onderstaande initiatieven:

Bekijk vooraf de websites van de initiatieven. Daar vindt u meer informatie over welke spullen u kunt inleveren en over actuele openingstijden.

Heeft u grote spullen die u niet zelf kunt wegbrengen? Kringloopwinkel Allerhande (Panningen) haalt huisraad op aan huis. Bekijk vooraf de website voor de voorwaarden.

Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) kunt u inleveren bij de leverancier van uw nieuwe apparatuur en bij het Milieupark in Montfort.

Altijd op de hoogte via de AfvalWijzer-App

De website www.mijnafvalwijzer.nl heeft een eigen app, geschikt voor uw smartphone of tablet. In de app vindt u alle informatie over de ophaaldagen in uw straat.

Download in de App-Store (iOS)

Download in de Play-Store (Android)

Een afvalcontainer met wat afval.

Heeft u gevonden wat u zocht?