Gebruik achternaam veranderen

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit, kunt u kiezen welke achternaam u wilt gebruiken. Wilt u uw naamgebruik aanpassen? Geef dit dan online aan ons door of maak een afspraak.

Keuzemogelijkheden

Bent u getrouwd (geweest) of geregistreerd partner (geweest)? Dan kunt u bij het gebruik van uw achternaam kiezen voor:

  • alleen uw eigen naam
  • alleen de naam van uw partner
  • de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam
  • uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner

Achternaam kind

Bent u op zoek naar informatie over de naamskeuze voor de achternaam van uw kind? Kijk dan op de pagina Kind erkennen of Geboorteaangifte

Wat betekent het als ik een wijziging doorgeef?

Als wij u aanschrijven, gebruiken we de naam die u gekozen heeft. Deze nemen we op in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo zijn ook andere overheidsorganisaties op de hoogte. Organisaties die niet tot de overheid behoren brengt u zelf op de hoogte.

Op uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staat altijd uw eigen naam. U kunt wel de naam van uw partner op deze documenten laten toevoegen. Ook op sommige andere officiële documenten zal uw eigen naam gebruikt blijven worden.

Wat moet ik doen?

Online doorgeven

Wilt u uw naamgebruik veranderen? Geef uw verzoek online door (inloggen met DigiD).

Online doorgeven

Aan de balie

Bel ons om een afspraak te maken. Ons telefoonnummer vindt u op de contactpagina. Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar uw afspraak.

Hoe gaat het verder?

  • Bij een online aanvraag passen wij uw naamgebruik binnen tien werkdagen aan. U krijgt hiervan een bevestiging thuisgestuurd.
  • Als u persoonlijk langskomt, passen wij dit direct aan.

Wat kost het?

Het veranderen van het gebruik van uw achternaam is kosteloos.

Achternaam veranderen

Let op: u geeft hiermee door hoe wij u aanschrijven als u getrouwd of geregistreerd partner bent. Hiermee verandert u uw eigen achternaam niet.

Wilt u de achternaam wijzigen die u bij uw geboorte, erkenning of adoptie heeft gekregen? Dien dan een verzoek in bij de dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie

Heeft u gevonden wat u zocht?