In een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) staat dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd. Werkgevers of organisaties kunnen om een VOG vragen. Overheidsorganisatie Justis behandelt aanvragen voor een VOG.

Wat moet ik doen?

U kunt een VOG op drie manieren aanvragen:

  1. U ontvangt een formulier van uw werkgever of andere organisatie. Dit formulier vult u in en levert u ondertekend bij ons in. Maak hiervoor een afspraak.
  2. Uw werkgever of andere organisatie heeft online een aanvraag voor een VOG gedaan. U ontvangt een e-mail met een link. Via de link logt u in met uw DigiD. Als u bent ingelogd, controleert en bevestigt u uw gegevens.
  3. Staat u niet in de Basisregistratie Personen (BRP) of heeft u geen vaste woon- of verblijfplaats? Vraag de VOG dan bij Justis aan.

Heeft u een VOG nodig om een kinderopvangorganisatie te beginnen? Kijk dan op de pagina Kinderopvang beginnen.

Wat heb ik nodig?

Als u een VOG via ons aanvraagt heeft u nodig:

  • een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (zie kopje 'wat moet ik doen?') en alle documenten die u verder nodig heeft. Welke dat zijn, staat in het formulier.
  • een geldig identiteitsbewijs.

Wat kost het?

Een VOG kost € 41,35. Dat geldt ook voor een spoedaanvraag.

Hoe lang duurt het?

De aanvraag duurt ongeveer vier weken. Als u een spoedaanvraag doet, duurt het tien dagen.

Iemand machtigen

Wilt u iemand machtigen de VOG voor u aan te vragen? Dan komt de gemachtigde naar de afspraak. Hij of zij neemt het volgende mee:

  • Een brief met de naam van de gemachtigde, uw handtekening en de handtekening van de gemachtigde
  • Een kopie van uw geldige identiteitsbewijs
  • Zijn/haar eigen identiteitsbewijs

De persoon die u machtigt moet achttien jaar of ouder zijn

Voor werkgevers

Bent u eigenaar van een organisatie en wilt u een VOG aanvragen voor een (nieuwe) medewerker of vrijwilliger? Op de website van overheidsorganisatie Justis vindt u de formulieren die nodig zijn om de aanvraag in gang te zetten.

Op de pagina Veelgestelde vragen over de VOG van Justis, vindt u alle informatie over het aanvragen van een VOG als werkgever.

Heeft u gevonden wat u zocht?