Ook in Nederland kunnen we te maken krijgen met een noodsituatie of ramp. Zorg daarom voor een goede voorbereiding, zodat u weet wat u moet doen in een noodgeval.

Kijk voor alle informatie, tips en adviezen over rampen en noodsituaties op:

Als de sirene gaat

Elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur hoort u de sirenes in uw omgeving. Dit is een test. Hoort u de sirene op een ander moment? Doe dan het volgende:

1. Ga naar binnen;
2. Sluit deuren en ramen;
3. Zet radio of televisie aan op de regionale zender L1:

  • L1 Radio: 100.3 FM (zendmast Roermond)
  • L1 TV digitaal via de kabel: Ziggo kanaal 30, KPN kanaal 508, Tele2 kanaal 403 of kijk op www.l1.nl/ontvangst(externe link).
  • L1 teletekst: pagina 112.

NL Alert

NL-Alert (Nederland Alert) is een alarmmiddel via mobiele telefoons. Via een NL-Alert laat de overheid via een tekstbericht weten dat er een noodsituatie is in uw omgeving. In het bericht van NL-Alert staat wat u op dat moment het beste kunt doen.

Een NL-Alert wordt gebruikt bij noodsituaties die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. U ontvangt ook een NL-Alert bij een grote brand, een dreigende overstroming of problemen met het drinkwater.

Hoe werkt het?

Ga naar www.nl-alert.nl(externe link) om u aan te melden. Via de instelhulp stelt u uw mobiele telefoon in, zodat u direct informatie ontvangt bij een noodsituatie. NL-Alert is gratis, anoniem en werkt altijd, ook als het telefoonnetwerk overbelast is.

Noodgeval melden

112 bij spoed

Bel bij brand, misdaad of een ernstig ongeluk met 112. Dit telefoonnummer verbindt u met de alarmcentrale. Geef aan of u ambulance, brandweer of politie nodig heeft. Heeft iemand in uw omgeving een beroerte of hartstilstand? Bel direct 112, ook als u twijfelt.

Politie en brandweer zonder spoed

  • Het nummer 0900-8844 is het landelijke nummer van de politie. Dit telefoonnummer kunt u bellen wanneer er hulp nodig is van de politie, zonder spoed.
  • Heeft u de brandweer nodig, maar is er geen spoed? Bel dan 0900-0904.

Burgerhulpverleners en AED's

Als iemand in uw omgeving een hartstilstand krijgt, is het van levensbelang om binnen 6 minuten te reanimeren. Dat kan via een AED apparaat (Automatische Externe Defibrillator). Snel starten met reanimeren vergroot de overlevingskans met 50 tot 70%. Daarom is er een netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren of het AED apparaat kunnen gebruiken. Lees er meer over op onze pagina over burgerhulpverleners

In onze gemeente hangt op 32 plaatsen een AED-apparaat dat bij ons in onderhoud is. Daarnaast zijn ook nog op andere locaties AED’s in gebruik. Deze zijn vaak (nog) niet aangemeld bij het landelijk reanimatie oproepsysteem. Heeft U een AED en is deze nog niet aangemeld bij HartslagNu? Meld deze dan aan. Hoe meer AED’s zijn aangemeld bij HartslagNu, hoe groter ons gemeentelijk dekkingsgebied is. Daarmee vergroten we de kans dat mensen een hartstilstand te overleven. 

Meer informatie?

EHBO-cursus volgen

Wilt u graag zelf weten wat u moet doen in een noodsituatie? Volg dan een EHBO-cursus. Bezoek voor meer informatie de websites van de volgende verenigingen:

Heeft u gevonden wat u zocht?