Ook in Nederland kunnen we te maken krijgen met een noodsituatie of ramp. Zorg voor een goede voorbereiding, zodat u weet wat u moet doen in een noodgeval.

Informatie en instructiekaarten ramp of crisis

Kijk voor alle informatie, tips en adviezen over rampen en noodsituaties op:

Hieronder vindt u instructiekaarten. Deze kunt u uitprinten, zodat u ze in een noodgeval bij de hand heeft:

Als de sirene gaat

Elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur hoort u de sirenes in uw omgeving. Dit is een test. Hoort u de sirene op een ander moment? Doe dan het volgende:

1. Ga naar binnen;
2. Sluit deuren en ramen;
3. Zet radio of televisie aan op de regionale zender L1:

  • L1 Radio: 100.3 FM (zendmast Roermond)
  • L1 TV digitaal via de kabel: Ziggo kanaal 30, KPN kanaal 508, Tele2 kanaal 403 of kijk op www.l1.nl/ontvangst(externe link).
  • L1 teletekst: pagina 112.

NL Alert

NL-Alert (Nederland Alert) is een alarmmiddel via mobiele telefoons. Via een NL-Alert laat de overheid via een tekstbericht weten dat er een noodsituatie is in uw omgeving. In het bericht van NL-Alert staat wat u op dat moment het beste kunt doen.

Een NL-Alert wordt gebruikt bij noodsituaties die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. U ontvangt ook een NL-Alert bij een grote brand, een dreigende overstroming of problemen met het drinkwater.

Hoe werkt het?

Ga naar www.nl-alert.nl(externe link) om u aan te melden. Via de instelhulp stelt u uw mobiele telefoon in, zodat u direct informatie ontvangt bij een noodsituatie. NL-Alert is gratis, anoniem en werkt altijd, ook als het telefoonnetwerk overbelast is.

Noodgeval melden

112 bij spoed

Bel bij brand, misdaad of een ernstig ongeluk met 112. Dit telefoonnummer verbindt u met de alarmcentrale. Geef aan of u ambulance, brandweer of politie nodig heeft. Heeft iemand in uw omgeving een beroerte of hartstilstand? Bel direct 112, ook als u twijfelt.

Politie en brandweer zonder spoed

  • Het nummer 0900-8844 is het landelijke nummer van de politie. Dit telefoonnummer kunt u bellen wanneer er hulp nodig is van de politie, zonder spoed.
  • Heeft u de brandweer nodig, maar is er geen spoed? Bel dan 0900-0904.

Burger AED

Als iemand in uw omgeving een hartstilstand krijgt, is het van levensbelang om binnen 6 minuten te reanimeren. Dat kan ook via een AED apparaat (Automatische Externe Defibrillator). Dat vergroot de overlevingskans met 50 tot 70%. De ambulance is vaak langer onderweg. Daarom is er een netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren of het AED apparaat kunnen gebruiken. Omdat zij uit de buurt komen, kunnen ze meestal snel ter plaatse zijn. Zo zorgen zij voor een grotere overlevingskans. 

Hoe werkt het?

In Roerdalen zijn vrijwilligers aangesloten bij het oproepsysteem van Burger AED. Als iemand een hartstilstand krijgt, krijgen vrijwilligers van Burger AED een oproep van de alarmcentrale om:

  1. Naar het slachtoffer te gaan om direct te reanimeren;

  2. Naar de straat te gaan waar het AED-apparaat hangt en daarmee naar het slachtoffer te gaan.

In de gemeente Roerdalen hangt op 26 plaatsen een AED-apparaat.

Meer informatie

Meer informatie?

EHBO-cursus volgen

Wilt u graag zelf weten wat u moet doen in een noodsituatie? Volg dan een EHBO-cursus. Bezoek voor meer informatie de websites van de volgende verenigingen:

Heeft u gevonden wat u zocht?