U mag geen gebied binnengaan dat door ons is afgezet of wegen berijden die zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Als u dat toch wilt doen, heeft u een ontheffing nodig.

Wat moet ik doen?

U vraagt een ontheffing aan bij de beheerder van de weg. Is dat de gemeente? Dan vraagt u de ontheffing bij ons aan. Vul het aanvraagformulier ontheffing voor het berijden van afgesloten wegen in. Het aanvraagformulier vindt u hieronder. U kunt dit per post of per e-mail naar ons sturen. Het postadres en e-mailadres vindt u op de contactpagina. Stuur een kopie van uw geldige identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Ontheffing vrachtwagenverbod

De ontheffing voor het vrachtwagenverbod op de Schaapsweg in Sint Odiliënberg en Heistersweg in Montfort vraagt u anders aan. U gebruikt daarvoor niet het aanvraagformulier, maar vraagt de ontheffing per brief of per e-mail aan. Het postadres en e-mailadres vindt u op de contactpagina. In deze brief of e-mail geeft u goed onderbouwd aan waarom u de ontheffing nodig heeft. 

Welke ontheffingen kan ik aanvragen?

We hebben drie verschillende ontheffingen voor het inrijden van afgesloten wegen:

  1. Voor het berijden van de Meinweg tussen de spoorwegovergang en de parkeerplaats van Huttopia. Deze ontheffing wordt alleen afgegeven aan houders van een gehandicaptenparkeerkaart, 65-plussers en mensen die een regeling hebben getroffen binnen de Wmo. Geldigheid: maximaal 5 jaar.
  2. Algemene ontheffing voor een periode van 1 dag tot maximaal 1 jaar. Hieronder vallen evenementen en kortdurende werkzaamheden.
  3. Algemene ontheffing voor een periode van 1 jaar en een dag tot maximaal 3 jaar.

Ontheffingen vrachtwagenverbod

Er zijn twee ontheffingen voor het vrachtwagenverbod:

  1. Voor de Schaapsweg in Sint Odiliënberg voor de duur van maximaal 1 jaar.
  2. Voor de Heistersweg in Montfort voor de duur van maximaal 1 jaar.

Meer informatie over de ontheffingen vindt u in de beleidsregels ontheffingen afgesloten wegen(externe link).

Wat kost het?

Tarieven ontheffing berijden afgesloten wegen
ProductKosten
Ontheffing 1€  106,-
Ontheffing 2€ 55,80*
Ontheffing 2, voor evenementen die korter duren dan 7 dagenGeen kosten
Ontheffing 3€ 183,90*
Ontheffing overzetten naar nieuw kenteken€ 35,50

*Heeft u een ontheffing nodig omdat u landbouwgrond wilt bereiken als eigenaar, pachter of landbouwbeheerder van die grond? Dan hoeft u geen kosten te betalen voor die ontheffing.

Ontheffing vrachtwagenverbod
ProductKosten
Ontheffing vrachtwagenverbod Schaapsweg in Sint OdiliënbergGeen kosten
Ontheffing vrachtwagenverbod Heistersweg in Montfort€ 71,10

Hoe gaat het verder?

Na maximaal acht weken ontvangt u onze beslissing. Als we uw aanvraag toewijzen, ontvangt u ook een rekening. Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken.

Vragen

Heeft u nog vragen? Bijvoorbeeld omdat u niet zeker weet of u een ontheffing nodig heeft, of welke ontheffing u nodig heeft? Neem dan contact met ons op.

Heeft u gevonden wat u zocht?