Bent u slecht ter been? Dan komt u misschien in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. Hiermee parkeert u in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland op speciale parkeerplaatsen.

Wanneer kan ik een gehandicaptenparkeerkaart krijgen?

Er zijn drie verschillende gehandicaptenparkeerkaarten.

Bestuurderskaart of passagierskaart

In de volgende gevallen komt u in aanmerking voor een bestuurderskaart:

 • U kunt minstens een half jaar niet verder dan honderd meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
 • U kunt zelf auto rijden.

In de volgende gevallen komt u in aanmerking voor een passagierskaart

 • U kunt minstens een half jaar niet verder dan honderd meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
 • U kunt niet zelf auto rijden. U heeft continu de hulp van een bestuurder nodig.

Het is ook mogelijk om een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aan te vragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit.

Instellingenkaart

Zit u in het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven? Dan kunt u voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

 • De parkeerkaart staat op naam van een persoon.
 • De parkeerkaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken.

Wat kost het?

Het aanvragen of verlengen van een gehandicaptenparkeerkaart kost € 85,-.

Wat moet ik doen?

Wilt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen of verlengen? Bel ons om een afspraak te maken.

Neem het volgende mee naar de afspraak:

Hoe gaat het verder?

We sturen u binnen enkele weken een brief waarin we uitleggen hoe uw aanvraag wordt afgehandeld. Vraagt u voor het eerst een parkeerkaart aan, dan is een medisch onderzoek nodig. Hiervoor schakelen wij een onafhankelijk medisch adviseur in. Een lichamelijk onderzoek is niet altijd nodig. Meestal hoeft u alleen vragen te beantwoorden.

Is uw gehandicaptenparkeerkaart verloren, gestolen of beschadigd? Vraag dan een vervangende kaart aan. Bij verlies of diefstal doet u eerst aangifte bij de politie. In dat geval heeft u een proces verbaal nodig om een nieuwe kaart aan te vragen.

Hoe lang is de gehandicaptenparkeerkaart geldig?

De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Heeft u de kaart voor een kortere periode toegewezen gekregen? Dan is de kaart alleen tijdens die periode geldig.

Kaart verlengen

Verloopt uw gehandicaptenparkeerkaart en wilt u deze verlengen? Vraag dan een nieuwe kaart aan. Hoe u dat doet en wat het kost leest u in de informatie hierboven.

Waar mag ik parkeren?

Wilt u weten waar u gehandicaptenparkeerplaatsen en andere voorzieningen voor gehandicapten vindt? Kijk dan op ongehinderd.nl.

U mag met een gehandicaptenparkeerkaart:

 • parkeren op alle algemene gehandicaptenparkeerplaatsen
 • onbeperkt parkeren op plaatsen waar voor anderen een beperkte parkeertijd geldt
 • parkeren buiten de parkeervakken in een parkeerschijfzone
 • maximaal drie uur parkeren langs een gele onderbroken streep. Leg in dit geval de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in de auto
 • maximaal drie uur parkeren buiten de parkeervakken binnen een woon- of winkelerf. Leg in dit geval de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in de auto
 • maximaal drie uur parkeren op een plaats waar dat op grond van een parkeerverbod voor anderen verboden is. Leg in dit geval de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in de auto

Heeft u gevonden wat u zocht?