Gehandicaptenparkeerkaart
Bent u slecht ter been? Dan komt u misschien in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. Hiermee parkeert u in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland op speciale parkeerplaatsen.
Wanneer kan ik een gehandicaptenparkeerkaart krijgen?
Er zijn drie verschillende gehandicaptenparkeerkaarten.
Bestuurderskaart of passagierskaart
In de volgende gevallen komt u in aanmerking voor een bestuurderskaart:
- U kunt minstens een half jaar niet verder dan honderd meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
- U kunt zelf auto rijden.
In de volgende gevallen komt u in aanmerking voor een passagierskaart
- U kunt minstens een half jaar niet verder dan honderd meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
- U kunt niet zelf auto rijden. U heeft continu de hulp van een bestuurder nodig.
Het is ook mogelijk om een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aan te vragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit.
Instellingenkaart
Zit u in het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven? Dan kunt u voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.
- De parkeerkaart staat op naam van een persoon.
- De parkeerkaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken.
Wat kost het?
Het aanvragen of verlengen van een gehandicaptenparkeerkaart kost € 85,-.
Wat moet ik doen?
Wilt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen of verlengen? Bel ons om een afspraak te maken.
Neem het volgende mee naar de afspraak:
- Geldig identiteitsbewijs
- Pasfoto (zie pasfoto eisen op rijksoverheid.nl)
- Eventueel eerder afgegeven gehandicapten- of invalidenparkeerkaarten
Hoe gaat het verder?
We sturen u binnen enkele weken een brief waarin we uitleggen hoe uw aanvraag wordt afgehandeld. Vraagt u voor het eerst een parkeerkaart aan, dan is een medisch onderzoek nodig. Hiervoor schakelen wij een onafhankelijk medisch adviseur in. Een lichamelijk onderzoek is niet altijd nodig. Meestal hoeft u alleen vragen te beantwoorden.
Is uw gehandicaptenparkeerkaart verloren, gestolen of beschadigd? Vraag dan een vervangende kaart aan. Bij verlies of diefstal doet u eerst aangifte bij de politie. In dat geval heeft u een proces verbaal nodig om een nieuwe kaart aan te vragen.
Hoe lang is de gehandicaptenparkeerkaart geldig?
De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Heeft u de kaart voor een kortere periode toegewezen gekregen? Dan is de kaart alleen tijdens die periode geldig.
Kaart verlengen
Verloopt uw gehandicaptenparkeerkaart en wilt u deze verlengen? Vraag dan een nieuwe kaart aan. Hoe u dat doet en wat het kost leest u in de informatie hierboven.
Waar mag ik parkeren?
Wilt u weten waar u gehandicaptenparkeerplaatsen en andere voorzieningen voor gehandicapten vindt? Kijk dan op ongehinderd.nl.
U mag met een gehandicaptenparkeerkaart:
- parkeren op alle algemene gehandicaptenparkeerplaatsen
- onbeperkt parkeren op plaatsen waar voor anderen een beperkte parkeertijd geldt
- parkeren buiten de parkeervakken in een parkeerschijfzone
- maximaal drie uur parkeren langs een gele onderbroken streep. Leg in dit geval de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in de auto
- maximaal drie uur parkeren buiten de parkeervakken binnen een woon- of winkelerf. Leg in dit geval de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in de auto
- maximaal drie uur parkeren op een plaats waar dat op grond van een parkeerverbod voor anderen verboden is. Leg in dit geval de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in de auto