U heeft een exploitatievergunning nodig als u een openbare inrichting wilt beginnen, overnemen, uitbreiden of veranderen. Een openbare inrichting is bijvoorbeeld een hotel, bed & breakfast, restaurant, café, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis. U heeft ook een exploitatievergunning nodig als u geen alcohol verkoopt.

U vraagt een exploitatievergunning aan in de volgende gevallen:

  • u begint een openbare inrichting of u neemt een openbare inrichting over;
  • de rechtsvorm van uw openbare inrichting verandert;
  • u gaat nieuwe activiteiten uitvoeren;
  • u gaat uw bedrijf uitbreiden door een verbouwing;
  • u begint een terras of u breidt uw terras uit.

Voorwaarden

Meestal krijgt u de vergunning als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • de omgeving heeft geen last van uw openbare inrichting. Wij kunnen u vragen om maatregelen te nemen om dit te voorkomen;
  • het bestemmingsplan geeft aan dat er openbare inrichtingen in het gebied mogen zijn. Dit kunt u nakijken op www.ruimtelijkeplannen.nl;
  • het ingevulde Bibob-formulier geeft geen aanleiding tot het vermoeden dat u de vergunning voor criminele activiteiten gaat gebruiken.

Wat moet ik doen?

Vul het aanvraagformulier en het formulier Wet Bibob in. Stuur allebei de formulieren naar ons op. Stuur hierbij ook een kopie van uw geldige identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Als u een leidinggevende wilt toevoegen of afmelden op een bestaande vergunning dan hoeft u alleen het meldformulier toevoegen of afmelden leidinggevende in te vullen. U hoeft dus geen nieuwe aanvraag te doen.

Wilt u een terras plaatsen met schermen, vlonders of een dak? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen nodig. Lees hier de nadere regels voor terrassen in Roerdalen. Neem contact met ons op voordat u de aanvraag voor de exploitatievergunning doet.

Wat kost het?

De aanvraag van een exploitatievergunning kost € 400,-. Het wijzigen van een exploitatievergunning kost € 50,-.

Hoe lang duurt het?

Wij laten u binnen acht weken weten of u de vergunning krijgt. Wij kunnen deze termijn éénmalig met zes weken verlengen.

Bezwaar maken

Heeft u een exploitatievergunning aangevraagd en bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken.

Heeft u gevonden wat u zocht?